El mur més llarg del món

Alguns poden pensar que és la Muralla Xina, però no. Va ser una fortificació -de més de 21 mil quilòmetres de llarg- per detenir els atacs dels manxús i mongols.
Un mur del que ningú parla al territori ocupat del Sàhara Occidental.
Les tropes del Front Polissari -únic representant del poble sahrauí reconegut per les Nacions Unides- tenien en escac a les poderoses forces militars invasores marroquines i van construir un mur de 2,720 quilòmetres quadrats, convertint-se en la muralla militar més llarga del món.
Cal recordar que el Regne feudal del Marroc va envair el territori del Sàhara Occidental en 1975 –contra totes les resolucions de l’ONU i el dictamen de la Cort Internacional de Justícia de l’Haia – bombardejant a la població civil amb napalm i fòsfor.
Milers de sahrauís van fugir de la matança i es van assentar en els campaments de refugiats de Tinduf, a Algèria, i als territoris alliberats del Sàhara Occidental, on van fundar la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD), el 27 de febrer de 1976.

La construcció del mur va començar l’any 1980 i va culminar en 1987 amb ajuda forana. La intenció era frenar l’avanç del Front Polissari i expulsar als sahrauís, que van quedar relegats al terç de territori restant: un immens i pobríssim desert. Milers de famílies van ser dividides i mai van poder retrobar-se.

El mur, està compost per una barrera de terra i pedres de 2.5 metres d’alt per 2 metres d’ample. És custodiat per més de 130 mil soldats marroquins. Costa un 25 per cent del pressupost anual marroquí per a despeses de guerra, d’acord a estimacions del Grup d’Estudis Estratègics, uns 2 milions d’euros diaris.
El mur compta amb tanques, filferros de pues, solcs antitanques i uns 10 milions de mines antipersona i antivehícles, búnquers, pertrets antiaeris i radars.
Aquest mur simbolitza un crim contra la humanitat, en dividir a les famílies sahrauís i violar el principi d’integritat territorial dels països pendents de descolonització.

És una gegantesca presó a l’aire lliure que va del mur al mar i on es troben mig milió de sahrauís sense llibertats, ni protecció als seus drets humans.

 

Thanks! You've already liked this
No comments