Què passaria si la Terra deixés de girar de cop?

La Terra gira a una velocitat de 465 metres per segon. Però, t’has preguntat alguna vegada què passaria si, de sobte, la Terra deixés de rotar sobre si mateixa? Si trepitgéssim a fons una espècie de fre imaginari i el nostre planeta deixés de girar? El resultat seria catastròfic.

El popular divulgador Michael Stevens, de Vsauce, ho explica:

Seria alguna cosa semblat a anar amb cotxe a gairebé 1.700 km/h i xocar contra un mur només que, en aquest cas, tot el que no estigués sòlidament ancorat a la Terra (és a dir, tots nosaltres, edificis inclosos) sortiríem acomiadats a aquesta velocitat.
Atès que la velocitat de rotació en els Pols és menor, la població molt prop dels Pols podria sobreviure inicialment. Encara que només al principi.
La gent que, just a l’instant de parar-se la Terra, estigués volant en avió tindria també possibilitats de sobreviure, encara que les tempestes i fenòmens atmosfèrics que es formarien després farien gairebé impossible que aquests avions seguissin a l’aire.
La velocitat del vent generat per aquest fenomen seria tan elevada (més ràpida que l’impacte d’una bomba atòmica) que produiria incendis en bona part de la superfície del planeta.
Aquest vent produiria també una erosió sense precedents que arrasaria gran part de la superfície terrestre.
Els oceans s’elevarien com a enormes tsunamis inundant els continents. Després l’aigua s’acumularia en els Pols al no existir la inèrcia del gir que manté als oceans en el seu lloc i per ser també la gravetat major en els Pols. El centre del Terra es quedaria sense aigua.

Sense la rotació de la Terra, desapareixeria el camp magnètic del nostre planeta i la radiació solar destruiria l’escassa vida que pogués quedar. La meitat de la Terra estaria exposada a una temperatura gairebé insuportable per a la vida. L’altra meitat es gelaria.

 

 

Thanks! You've already liked this
No comments