Per què cauen les fulles a la tardor?

Amb l’arribada d’aquesta estació, cada any els arbres caducifolis deixen enrere els seus colors verds i es tenyeixen de colors vermellosos, ataronjats i grocs. Després perden totes les seves fulles i les canvien per altres noves. Però, per què?

Les fulles de les plantes estan destinades a agafar l’energia del sol mitjançant la fotosíntesi i a aportar nutrients a la planta per al seu desenvolupament i creixement.

Bàsicament aquestes fulles cauen perquè deixen de ser útils i de complir la seva funció. En aquesta estació hi ha menys hores de llum i la intensitat de la radiació solar és menor. A més moltes vegades el sòl està exposat a les gelades dificultant la captació d’aigua i nutrients per part de les arrels. Com no poden complir el seu propòsit, els arbres es desfan de les fulles ja que els costa més mantenir-les que perdre-les i passar una època de baixa activitat i repòs. Les fulles són com petits panells solars!

Per què canvien de color?

La gamma de colors va dels tons vermellosos als marrons, passant per grocs i ataronjats.
Conforme els dies comencen a ser més curts, l’absència de llum en les fulles dels arbres fa que la producció de tres dels seus pigments més importants disminueixi.

La clorofil·la és el que fa que les fulles tinguin el seu característic color verd. Es troba en les fulles de les plantes i és el pigment encarregat de la fotosíntesi i el responsable d’absorbir la radiació solar. És el nucli central i el motor de les plantes i durant l’estiu i la primavera és el pigment més abundant. En ser poc estable, quan els dies són més curts i les temperatures més fresques, es descompon i comença a deixar d’estar present.

Els carotenoides també absorbeixen la radiació solar i col·laboren en la fotosíntesi però en menor escala. Quan la clorofil·la comença a descompondre’s queda el color groc propi dels carotenoides.

Les antocianines són les responsables dels colors vermellosos i són un altre pigment present en les fulles. L’aliment que sobra en una fulla (la glucosa) també pot donar aquests tons a les fulles.

Foto: Infomastern via Foter.com / CC BY-SA

Thanks! You've already liked this
No comments