L’origen de fer cagar el Tió
Des del 8 de desembre, a moltes llars catalanes, cada dia alimentem el Tió de Nadal i el tapem amb una manteta perquè no passi fred a la nit. Contraposadament, el dia de Nadal animem la mainada a pegar al Tió amb un bastó engrescant-lo cridant “Fort, fort!!!” repetidament per fer-lo cagar alhora que li cantem una cançó tradicional.
Al Tió li agraden les mateixes coses que als animals de peu rodó (excepte la palla), fruita, verdura, serradures o ous i tot se li ofrena cru. També se li dóna aigua. Un cop alimentat, se’l fa cagar per la vigília de Nadal o el mateix dia 25 de desembre, abans o després de l’àpat familiar.
Dit això, ens cal revisar i ressituar la tradició del Tió de Nadal, un dels elements de la mitologia catalana i una tradició molt arrelada a Catalunya.
Originàriament, el Tió era un tronc encès, un tió de la llar de foc, que ens regalava l’escalfor per suportar la cruesa de l’hivern i la llum per a les llargues nits. Tradicionalment, el Tió mai no cagava objectes grossos (aquests ja els portaven els Reis) sinó llaminadures, figuretes de pessebre i alguna joguina senzilla per als més petits, així com coses de menjar i beure per als àpats de Nadal i Sant Esteve, com torrons, xampany, figues seques, mandarines, etc
La tradició del Tió de Nadal expressa reciprocitat d’afectes, la mainada té cura del Tió, l’alimenta i l’abriga, i el Tió, en correspondència, ens regala escalfor per suportar el fred ‘hivern i llum per veure a les fosques. Però d’on vénen els cops de bastó?
Per atiar un tió encès a la llar de foc, per animar el foc removent els tions, i per tal de no cremar-nos, ens ajudem d’un atiador o d’una branca. La pèrdua d’un dels elements, la llar de foc, ha desvirtuat el ritus; segurament, colpejar el Tió emula el fet d’atiar-lo quan cremava.
Avui, és un tronc amb potetes amb una carona somrient, una barretina vermella i/o una manteta, ja que, a la majoria de les cases, no tenim llar de foc per encendre el Tió. Com que el Tió no crema, podem animar-lo a que ens regali acaronant-lo, cantant-li, donant-li uns copets suaus…
Més informació a Viquipèdia
José Campoy Asencio
2 desembre 2013 @ 20:50
Encara recordo quant ho varem retornar en un jardí d’infants ara fa uns anyets. Els nanos “flipaven” des de a les hores es va impossar la tradició a tot el poble.
ricard
24 desembre 2013 @ 11:20
Tenia entès que l’origen de la tradició de fer cagar el tió, era una espècie d’homenatge o petició a la natura, per tal que fos generosa en la propera collita. El tió (l’arbre) és el símbol de la natura, i com més es fes cagar, més bona collita.
dolors
24 desembre 2013 @ 12:18
M’agradaria saber quina és la història que se’ls hi explica a la mainada de com el tió arriba a les cases. Recordo que la meva àvia m’explicava que pasturava per les muntanyes però com arribava ja no ho recordo. Gràcies
Pere
7 desembre 2015 @ 8:20
La historia que em vaig inventar per el meu fill i he anat escampant es que els tios viuen tot l’any a les muntanyes, la magia de la natura fa que cada tio s’apiga quin es el cami cap a cada casa de cada nen, els tio que veiem a las fires son els que estan perduts i per aixo cada familia ha d’anar a buscar.los, es que el meu fill es un espabilat i tot ho pregunta jijijiji, salut
Anton
22 desembre 2015 @ 10:56
A casa meva, l’anava a buscar el meu pare al bosc, en el lloc on desde 15 dies abans anavem a portar-li menjar.