Per què les zebres tenen ratlles?

Segons la saviesa popular, gràcies a les seves ratlles les zebres es camuflen entre l’herba alta, com una forma d’escapar dels lleons, que no distingeixen colors. No obstant això, un nou estudi revela que en realitat es protegeixen dels tàvecs, les femelles dels quals s’alimenten de sang.

Els tàvecs se senten atrets per la llum polaritzada, ja que és similar a la que es reflecteix en l’aigua, on posen els seus ous.
En els cavalls, per exemple, el pelatge negre reflecteix aquesta llum millor que els marrons o els blancs, com ja van demostrar en un estudi anterior la biòloga Susanne Åkesson i el seu equip.
Així, els científics van donar per fet que les ratlles blanques i negres farien a les zebres menys atractives per als insectes que els cavalls negres, però més que els blancs.

No obstant això, en realitzar experiments amb figures de cavalls enganxoses, i confirmar el nombre de tàvecs que s’hi quedaven atrapats, van descobrir que les ratlles de les zebres són el millor repel·lent contra els insectes, i quan més estretes, millor.

Aquests resultats podrien ajudar a explicar per què les ratlles més estretes es troben en el cap i les potes de les zebres: «És on la pell és menys gruixuda», afirma Åkesson, de la Universitat de Lund (Suècia).

Però llavors, per què les ratlles són més eficaces que el blanc llis, que és el color que menys reflecteix la llum polaritzada?
Segons Åkesson, les ratlles blanques i negres són «perfectes a l’hora d’alterar el senyal de la llum polaritzada».

Donat que la seva pell reflecteix la llum en patrons polaritzats i no polaritzats alternativament, «la zebra destaca amb major dificultat en el seu entorn». Així, es camuflen tant dels tàvecs com dels felins.

Foto: Foter.com

Thanks! You've already liked this
No comments