Què és una vacuna?

Una vacuna o vaccí és un preparat químic o orgànic destinat a estimular les defenses naturals de l’organisme. Normalment una vacuna evita o redueix els efectes d’una infecció determinada.

N’hi ha de diversos tipus entre les convencionals vacunes atenuades (vives), vacunes inactivades (mortes); i de nova generació: vacunes de subunitats, vacunes de proteïnes sintètiques, vacunes de deleció, vacunes recombinants, vacuna d’ADN i vacunes de plantes.

La primera vacuna fou desenvolupada per Edward Jenner el 1796, durant l’apogeu de l’epidèmia de la verola a Europa, essent una brillant modificació del mètode conegut com a variolació o inoculació de la verola. Jenner va observar que les lleteres s’infectaven amb la verola bovina per les interaccions que tenien amb les mamelles de les vaques. La verola bovina és una versió suau del mortífer virus de la verola.
Practicant amb els fonaments de la pràctica de la inoculació, Jenner va prendre el fluid infecciós de la mà de la lletera Sarah Nelmes. Aleshores, va inserir aquest fluid al braç d’un nen sa de vuit anys, James Phipps. Poc després va mostrar els símptomes de la infecció de verola bovina. 48 dies després, després que ell es recuperara de la verola bovina, Jenner aleshores va injectar material infectat de verola a Phipps, però Phipps no va mostrar els símptomes de la verola.

La base bioquímica està en què a l’injectar l’agent patogen malmès a un organisme, el sistema immunitari pot lluitar contra el bacteri patogen en condicions molt més favorables que en el cas que el bacteri fos normal. La immunització es produeix perquè el sistema immunitari de l’organisme se’n recorda del bacteri i fabrica cèl·lules i molècules especialitzades en lluitar-hi i aturar-ne els efectes nocius (anticossos).

 

 

Thanks! You've already liked this
No comments