Com es produeix el vent?

Els vents s’originen com a conseqüència de les diferències en la pressió atmosfèrica i aquestes diferències es produeixen per les diferents temperatures en l’aire. L’aire fred tendeix a desplaçar-se cap avall, mentre que l’aire calent es desplaça cap amunt. Aquestes zones poden abastar centenars de milers de quilòmetres quadrats i són conegudes com a àrees ciclòniques i anticiclòniques respectivament.

Quan una massa d’aire s’escalfa, s’eleva l’aire més fred i passa a ocupar el seu lloc. Això provoca el moviment d’aire (el que anomenem vent), que són els desplaçaments de masses d’aire superficial a la zona de l’atmòsfera, tècnicament coneguda com la troposfera. El vent és produït per causes naturals i existeixen alguns vents que són ben coneguts i que participen del cicle natural que regula l’atmòsfera.

Les principals causes de la circulació d’aire atmosfèric són l’escalfament de la superfície terrestre, originant centres d’alta pressió (anticiclons) i de baixa pressió (ciclons). Però també es produeixen vents de manera més global, segons l’altitud. Per exemple, entre l’equador i els pols hi ha molta diferència de temperatures, i això provoca un moviment d’aire molt gran caracteritzat per produir vents estacionals, monsons o tempestes que tots els anys, més o menys per a la mateixa data, bufen sobre certs països.

Altres factors que influeixen en el vent es donen, per exemple, en zones costaneres, on la brisa marina i els cicles de les marees poden alterar els vents locals. En zones muntanyenques o amb un relleu variat, les muntanyes i les brises de la vall influeixen en els vents. També influeix la rotació del planeta que fa que l’aire es mogui en un fenomen anomenat efecte de Coriolis.

 

Thanks! You've already liked this
No comments