Els elefants i els seus queixals

Els ullals de l’elefant, que estan profundament encaixats en el crani de l’animal, són en realitat dos incisius molt allargats que surten de la mandíbula superior. Se n’han trobat de fins a 3,5 m de llarg! D’altra banda, els elefants tenen quatre queixals molars de gran grandària, dos a la mandíbula superior i dos a la inferior. La seva estructura és d’uns 30 cm de llarg i uns 10 cm d’ample.

Com que els elefants mengen tiges, fulles, herbes fibroses, escorces, bulbs i fins la fusta, i tots aquests aliments tenen un baix valor energètic, es veuen obligats a triturar i mastegar gran quantitat de menjar al dia. Tot aquest procés fa que les seves dents es desgastin més ràpid que altres animals. Però l’elefant ha resolt aquest problema reemplaçant els molars que es desgasten per d’altres de nous (amb el pas dels anys això ho fa diverses vegades).

Després de les dents de llet, els primers queixals apareixen als 13 o 15 anys. Quan aquests es fan malbé, són reemplaçats per uns de nous quan tenen entre 28 i 30 anys.
Els segons queixals també acaben desgastant-se i són substituïts per uns altres que sorgeixen cap als 40 anys de l’elefant i que ja li duraran fins als 60 0 70 anys.
A partir d’aquesta edat l’animal mor, majoritàriament per ser incapaç de triturar la quantitat de menjar suficient per poder sobreviure. En captivitat, s’han donat casos d’elefants que han superat els 80 anys.

 

 

Articles relacionats:

Thanks! You've already liked this