Saps que els flamencs són roses perquè mengen gambes?
El flamenc comú és d’un magnífic color rosa que podria, fins i tot, ser d’un vermell intens.
En néixer són de color blanc, gris i marró. Per tant, el preciós color del seu plomatge i de les seves potes no és de naixement sinó que s’adquireix quan són adults.
El color els hi proporciona els carotenoides presents en la barreja de petits crustacis, algues i bacteris que formen la base de la seva dieta.
Els carotenoides són substàncies químiques que només produeixen els éssers vius que fan la fotosíntesi, com les algues o bacteris . Són roses, vermells i taronges per la seva estructura química. Els minúsculs crustacis que es menja el flamenc contenen aquest pigment perquè han ingerit bacteris o algues que els sintetitzen.
Si observeu als flamencs dels zoològics veureu que amb freqüència perden aquest color que si que tenen en el seu hàbitat natural. Per això, des de fa ja alguns anys, en diferents zoològics del món es va començar a afegir aquesta substància química en l’aigua i l’aliment dels animals, perquè no perdessin aquest color tan bonic i natural.
Una dada summament curiosa és que el mateix carotenoide del que parlem, sovint és present a les salsitxes.