Curiositats sobre les balenes

En aquesta ocasió us explicarem una sèrie de dades curioses sobre aquests animals, que estan classificats com els gegants del mar. Sabíeu que les balenes no formen parelles sinó grups d’aparellament? Per què les balenes són l’espècie amb els testicles de major grandària en el regne animal? Per què pot dir-se que les balenes són com a gegantes màquines de filtrar aigua?

Les balenes i les seves ‘famílies’

Contràriament al que pot creure’s si un té en compte l’entranyable unitat que conformen la mare i la seva cria, les balenes no formen grups familiars estables en el temps. El seu sistema d’aparellament és promiscu, formen grups de còpula en els quals hi ha una femella i diversos mascles. Els mascles competeixen entre ells per aconseguir fecundar a la femella. ´

Aquesta competència és la responsable d’una característica particular d’aquesta espècie: la grandària dels testicles dels individus mascles. Són els més grans en relació amb el pes corporal de tot el regne animal. Succeeix que, atès que diversos mascles competeixen en un grup de còpula, tindrà més ocasió de ser el que finalment fertilitzi l’únic òvul de la femella aquell que produeixi una major quantitat d’esperma.

Filtrar per menjar

Les balenes franques tenen una boca immensa, provocada per una mandíbula superior extremadament arquejada, dins de la qual hi ha unes llarguíssimes barbes. Aquestes barbes tenen una grandària superior a una persona alta.

Les balenes capturen el seu aliment nedant lentament per la superfície de l’aigua amb la boca oberta, de tal manera que l’aigua entra per davant i surt per la part de darrere de la boca. Això dóna com resultat un sistema de filtrat continu que fa que el plàncton i altres microorganismes amb els quals s’alimenten quedin atrapats en aquestes gegantesques barbes.

Altres curiositats:

Les balenes pertanyen a l’ordre dels cetacis, el que significa que són mamífers totalment adaptats a la vida aquàtica.
– La majoria de les balenes poden arribar a ser molt grans. De fet, la balena blava és considerat l’animal més gran del món.
– Les balenes estan estretament relacionades amb els dofins i les marsopes.
– Hi ha dos tipus de balenes que estan identificades pels científics, les balenes amb barbes i balenes dentades.
Les balenes amb barbes constitueixen la majoria de les espècies de balenes. Tenen una estructura de tamís a l’àrea de la mandíbula que els permet fàcilment filtrar els aliments de l’aigua. Un exemple és la balena blava.
Les balenes dentades són carnívores i, com el seu nom indica, tenen dents que els permeten fàcilment caçar la seva presa. Un exemple de balena dentada és el catxalot.
– Es pot identificar fàcilment a quina categoria pertany una balena per la base de la seva alimentació i les seves característiques físiques.
– Una altra criatura amb la que les balenes estan estretament relacionades és amb els hipopòtams. Existeix la teoria de que ambdós animals van evolucionar d’una espècie similar fa 50 milions d’anys.

Espècies de balenes:

Balena franca: Les balenes franques (Eubalaena) són un gènere de balenes que conté tres espècies: franca atlàntica, franca àrtica i franca austral.
Catxalot: Es caracteritzen per tenir un cap rectangular enorme, la longitud del qual pot ser fins a un terç del total del cos. La pell en lloc de ser llisa, té crestes irregulars que li donen un aspecte arrugat. Mesura entre 12 i 18 metres.
Balena beluga: Es caracteritza pel color totalment blanc dels adults i per la manca d’aleta dorsal. Té una prominència frontal distintiva que alberga l’òrgan anomenat meló. Mesura uns 5,5 metres i pesa entre 1 i 1’5 tones.
Balena de Groenlàndia: Abundant a Groenlàndia. Només en queden uns 1000 exemplars. Mesura entre 15 i 18 metres i pesa 110 tones.
Balena Austral: Viu als mars del Sud. Mesura uns 17 metres i pesa unes 60 tones.
Balena Blava: És una espècie protegida des de 1967. El seu cap és un 25% del seu cos aproximadament. Mesura uns 33 metres i pesa unes 150 tones.
Balena Blanca: Acostuma a viure a prop de la costa. Mesura uns 10 metres i pesen unes 12 tones.
Balena Geperuda: A l’estiu viatja als mars tropicals. Té unes aletes pectorals molt grosses i té gepes als costats del cap. Mesura uns 15 metres.
Balena Grisa: Té pèls per sobre del cos. Viu a l’oceà Àrtic i a la tardor va cap al sud. Va recuperant la població. Mesura de 10 a 14 metres i pesa unes 20 tones.
Rorqual comú: Espècie amb poca població degut a la cacera de balenes. Són molt difícils de veure perquè passen molt temps submergits. Mesura uns 26 metres i pesa 75 tones.

Photo credit: eschipul / Foter.com / CC BY-SA

Thanks! You've already liked this
1 comment