Blue Monday, el dia més trist de l’any
El ‘Blue Monday’ és, segons una fórmula matemàtica, el dia més trist de l’any i es ‘celebra’ el tercer dilluns de l’inici de cada nou any. Enguany té lloc avui, dilluns 18 de gener.
L’expert en motivació i psicòleg Cliff Arnal, investigador de la Universitat de Cardiff, va ser qui va arribar a aquesta conclusió, l’any 2005, després d’estudiar les variables del clima, l’escassa liquiditat per pagar alguns deutes i la decepció per haver incomplert els propòsits del nou any.
Encara pesen els quilos dels empatxos de Nadal, el temps acostuma a ser dolent i encara queden diversos dies per cobrar. Per si no fos poc, comencen a arribar les factures dels crèdits demanats per als regals nadalencs i la motivació, a més, sol ser baixa. Si fa amb prou feines dues setmanes ens havíem marcat una llista de bons propòsits de començament d’any nou (gimnàs, deixar de fumar, idiomes, etc.) sembla que aquests ja es van oblidant.
La fórmula és la següent:
W=(D-d) x Tq/M x Na
Aquí l’explicació: W és el factor climàtic, la D majúscula representa els deutes adquirits durant el període nadalenc, la d minúscula són els diners que es cobren al gener, mentre que la T és el temps transcorregut des del Nadal. La q representa el període des de l’últim intent fallit de deixar un mal hàbit, mentre que M representa les motivacions i la Na és la necessitat d’actuar per canviar la vida
Diversos experts, com el meteoròleg Mario Picazo i la psicòloga de l’esport i la salut Patricia Ramírez Loeffler, opinen que aquests dies solen ser molt influents en l’estat d’ànim. Mario Picazo opina que, ‘encara que vivim en un dels països amb més hores de sol a l’any i anem sumant minuts de llum al dia, encara tenim per davant llargues nits i moltes setmanes de vent, fred, pluja i neu que segur afectaran l’estat anímic de més d’un’. D’altra banda la psicòloga Patricia Ramírez comenta que ‘emocions com la tristesa i l’ansietat sorgeixen quan les persones se senten davant una amenaça (pagar les seves targetes) o en desequilibri (tens més motius per estar estressat en la balança que per estar tranquil)’. No obstant això, Ramírez afegeix, ‘si una persona dirigeix el seu focus d’atenció a tot el que resta (hivern, fred, inici de la rutina, tornar al treball, dormir menys, més responsabilitats) i no té en compte tot el que suma (ser afortunat per treballar, tenir capacitat econòmica per respondre a la despesa de la targeta, tenir calefacció per vèncer el fred, retrobar-te amb companys de treball amb els quals compartir els moments viscuts en vacances), el normal és que es trobi trista. Si donem més valor al que ens falta que al que tenim, ens sentim malament. El valor, el que apreciem, allò del que parlem i compartim amb els altres, és una elecció. Tu decideixes si sumes o restes’.
Foto: ecstaticist / Foter / CC BY-NC-SA