Qui va inventar la bombeta?

Malgrat el que molts creuen, la bombeta no va ser inventada per Thomas Alva Edison. Si bé és cert que Edison va presentar el 21 d’octubre de 1879 un llum pràctic i viable, que va lluir durant 48 hores ininterrompudes, el químic Sir Joseph Wilson Swan, un britànic, és el veritable inventor de la bombeta.

El que va fer Edison va ser prendre l’invent de Swan (que encara no havia estat patentat), en el qual entrava oxigen i els filaments es cremaven, i va treballar fins que va aconseguir un tipus de material amb el qual el filament no es cremés i després ho va patentar, fent creure al món sencer que l’invent original era d’ell. No és sorprenent que tothom pensi que Edison, l’inventor més prolífic de la història, que té 1.903 patents (un rècord que ningú ha superat), va inventar el llum incandescent o bombeta.

Després de patentar i donar a conèixer la bombeta elèctrica, Edison es va dedicar a perfeccionar-la i a fabricar també la dinamo per generar el corrent elèctric directe que necessitava per encendre la bombeta. És a dir que la seva contribució a aquest invent és gairebé tan gran com la idea mateixa.

Recorrent la història de la bombeta ens trobem amb diversos científics i inventors que van donar grans passos igual que Swan i el mateix Edison. Un altre dels primers a patentar una espècie de bombeta va ser Humphry Davy el 27 de gener de 1880. Varis van ser els inventors que van desenvolupar models que funcionaven en laboratoris: Nicola Tesla, Henry Woodward, Mathew Evans, James Bowman Lindsay i William Sawyer; ells amb les seves idees van donar grans aportacions a la bombeta.

La bombeta és un dels invents més utilitzats per l’home des de la seva creació fins avui. Segons un rànquing de la revista Life, és el segon més útil de les invencions del segle XIX. La comercialització de la bombeta per part de la companyia de Thomas A. Edison va estar plagada de disputes de patents amb els seus competidors.

Foto: Foter.com

Thanks! You've already liked this
No comments