Els astronautes no poden eructar a l’espai

Estem tan acostumats a certs comportaments tan naturals, senzills i comuns com poden ser eructar o plorar, que ni ens parem a pensar com ho fem. Fins que ocorre que un humà viatja a l’espai exterior i s’adona que aquestes dues simples accions tan normals, li són impossibles de realitzar. Sí, com ho llegeixes: els astronautes no poden ni eructar ni plorar.

Les condicions de gravetat de la terra fan possible la separació de les substàncies en diferents densitats, així per exemple l’aigua i oli que per la seva diferent densitat es produeix la seva separació. O fins i tot els líquids i els gasos, encara més diferents pel que fa a densitat.

A l’espai, no es pot donar aquesta separació de substàncies. L’ambient d’ingravitació fa impossible que es doni l’embranzida natural al que estem acostumats que porta als gasos per sobre dels líquids en l’estómac. I, per tant, en absència d’aquesta embranzida només existeix tensió superficial, fent d’aquesta manera impossible que un astronauta pugui eructar.

 

D’altra banda, sí que poden plorar, però les seves llàgrimes no caurien i relliscarien per les seves galtes com ens passa a la resta dels mortals. En el següent vídeo, l’astronauta Chris Hadfield, resident en l’Estació Espacial Internacional (ISS) ens mostra què ocorre si plores a l’espai.

 

Foto: NASA’s Marshall Space Flight Center via Foter.com / CC BY-NC

Thanks! You've already liked this
No comments