Per què la sang és vermella?

En els éssers humans la sang és de color vermell, igual que en la majoria d’animals mamífers. La sang és vermella a causa d’una substància anomenada hemoglobina que es troba dins dels nostres hematies o glòbuls vermells.

El plasma, que és el líquid en el qual es troben les cèl·lules en suspensió (glòbuls vermells, glòbuls blancs, plaquetes, etc) és d’un color gairebé transparent. Són les cèl·lules sanguínies, en concret els glòbuls vermells, hematies o eritròcits els que li donen un aspecte vermell a la sang.

Aquesta proteïna, l’hemoglobina, s’encarrega d’atrapar i transportar l’oxigen, per tot el torrent circulatori, des dels pulmons a la resta de cèl·lules del nostre cos que necessiten oxigen i glucosa per viure.

La sang pot tenir un color una mica més vermell i brillant, o més fosc gairebé negre depenent dels nivells d’oxigen que contingui l’hemoglobina dels nostres hematies.

Quan els glòbuls vermells mitjançant l’hemoglobina, van carregats d’oxigen, la sang té un color vermell brillant (sang arterial) al contrari quan els glòbuls vermells han deixat aquestes partícules d’oxigen en les cèl·lules i han captat el CO2 (diòxid de carboni) tenen un color més fosc, gairebé negre (sang venosa).

 

Foto: AngeloSu via Foter.com / CC BY-NC-ND

Thanks! You've already liked this
No comments