Què és un pres polític?

Un pres polític ha de ser polític? Un pres polític és qualsevol que es mantingui a la presó detingut d’alguna altra forma, per exemple, sota arrest, sense haver comès un delicte tipificat sinó perquè les seves idees suposin un desafiament o una amenaça per al sistema polític establert, sigui aquest de la naturalesa que sigui.

Com que les opinions o les actituds no acostumen a ser objecte de legislació, sol ser difícil determinar exactament qui són els presos polítics a partir dels càrrecs que se’ls imputen; una excepció la constitueixen els acusats de traïció o espionatge, tot i que generalment no es compten com a presos polítics. La condició de pres polític, per tant, sol ser objecte de disputes; molts dels presoners considerats polítics per grups activistes són qualificats pels governs als que s’oposen de “terroristes”, “subversius” o “sediciosos”.

En conseqüència, poques vegades una autoritat estatal admet l’existència de presos polítics; els crítics del govern al·leguen que els procediments legals utilitzats només estan dissenyats per ocultar la condició de pres polític. Això pot incloure la invenció de càrrecs criminals, o la negativa de beneficis concedits a altres presos en situació semblant, així com l’aplicació de poders especials, com l’estat d’excepció.

La legislació actual considera, en general, que la presó per motius polítics és una violació dels drets humans de llibertat de consciència i expressió. Organitzacions internacionals, com Amnistia Internacional, es mobilitzen per tot el món sol·licitant l’alliberament de presoners de consciència. Per evitar problemes amb els governs, AI limita les seves accions a l’alliberament de persones que no hagin defensat o practicat la violència. Això fa que hi hagi presoners polítics que no són presoners de consciència.

Font: Viquipèdia

Thanks! You've already liked this
No comments