Què és la síndrome d’Asperger?

Hi ha molta gent que segueix mantenint la idea que tots els considerats ‘Asperger’, són increïbles genis, persones brillants però incompreses que es refugien habitualment en la seva timidesa, en les seves escasses habilitats socials.


És probable que aquesta idea es vegi recolzada per la comuna creença que genis com Albert Einstein o Newton, van poder patir en realitat la síndrome d’Asperger. No obstant això, no es disposa de documentació fiable com per assegurar aquestes dades. I és més, tenir la síndrome d’Asperger no és sinònim de disposar d’un tret de genialitat, en absolut, cal recordar que com a tal, forma part de l’espectre autista. Això significa que hi ha molta variabilitat de persona a persona.

Hi ha qui pot presentar una sèrie de deficiències molt severes, i qui, senzillament, no descobreix que pateix la síndrome d’Asperger fins passats els 20 anys… O fins i tot mai. La vida d’una persona amb aquesta síndrome no és gens fàcil, el món sembla estar construït per tots aquells que actuen de manera espontània, extravertida, per els qui entenen els dobles sentits, les ironies. No obstant això, tampoc és un impediment perquè molts d’ells tinguin èxit.

A dia d’avui, es diu que persones com Bill Gates, Steven Spielberg, Keanu Reeves, Tim Burton, Donen Aykroyd, Susan Boyle o fins i tot Vladimir Putin ho pateixen. Però en molts casos solament són rumors sense confirmar.

Quines són les característiques de les persones autistes?

Escasses habilitats socials. Des de molt petits solen presentar problemes greus en la seva comunicació. No solen mantenir la mirada quan es dirigeixen a algú, no entenen les bromes ni els dobles sentits. Moltes persones amb síndrome d’Asperger no veuen el llenguatge com una finalitat comunicativa, no els atrau i prefereixen interactuar amb ells mateixos.

El seu quocient intel·lectual pot ser com el de qualsevol persona, però sol ocórrer que en moltes ocasions, a les aules hi ha nens amb altes capacitats que no són reconeguts. És més, es creu que presenten dèficits cognitius.

Solen presentar comportaments repetitius. És molt típic per exemple en la infància, tenir fixació amb un objecte, amb un llençol, amb una joguina.

Els molesten les llums i els sons intensos.

Els interessen molt poques coses, però allò que de debò els agrada és tota una passió i s’alcen com a autèntics experts.

Moltes persones amb la síndrome d’Asperger, presenten algun tret de genialitat. Dibuix, art, matemàtiques… Destaquen en una àrea molt exclusiva, però en ocasions, això els fa la vida encara més complicada perquè, ‘no tenen pèls a la llengua’. Si s’avorreixen a classe ho diran, si algú sap menys que ells ho diran, si algú no està d’acord amb ells s’enfadaran… És a dir, les seves escasses habilitats socials fan que aquestes genialitats siguin de vegades problemàtiques.

No solen tenir empatia i no solen entendre bé les emocions alienes.

Els costa molt mantenir una conversa especialment llarga, es despisten immediatament.

A la majoria no els van els esports i es cansen fàcilment.

Els costa tenir amics, però això no significa en absolut que no puguin tenir parella.

 

Foto: Norma Desmond / Foter / CC BY-NC-SA

Thanks! You've already liked this
No comments