Origen del terme “vacuna”

Avui us volem explicar el curiós origen del terme ‘vacuna’, un mot que prové de ‘vaca’ ja que va ser gràcies a la verola que patia aquest animal el que va ajudar a descobrir que inoculant un virus en un organisme s’aconseguia immunitzar-lo contra la malaltia.


Durant l’últim quart del segle XVIII, Edward Jenner va estar exercint com a metge rural al comtat de Gloucester, a l’oest d’Anglaterra. Una labor que sovint el feia visitar a famílies de grangers que contreien diferents malalties pel fet d’estar en contacte amb els animals així com unes altres d’índole víric; però es va adonar que aquelles dones que es dedicaven a munyir vaques s’infectaven amb la verola bovina però no obstant això quedaven immunes a la verola que patien els humans, una cosa que en aquella època era molt comuna que es transmetés amb certa facilitat.

Després de comprovar tot el procés de com les munyidores en contacte amb vaques que patien la verola bovina quedaven inòqües a la malaltia dels humans es va posar a investigar i va realitzar diversos assajos amb un nen de vuit anys al que li va injectar la ‘verola bovina’ publicant el 1798 un informe en el qual determinava que si s’inoculava aquest virus a una persona, aquesta quedava preservada de successius contagis.

Va ser un segle després, al 1881, quan Louis Pasteur va decidir encunyar el terme ‘vaccine’ (vacuna) en honor a Edward Jenner.
Foto: pascalk / Foter / CC BY-NC-SA

Thanks! You've already liked this
No comments