Per a què li serveixen els bigotis a un gat?

Una de les parts que més destaquen dels gats són els seus bigotis, que són tan llargs com ample és l’animal. Però no només disposa d’aquests bigotis, sinó que sobre els seus ulls i sota la barbeta també li creixen altres pèls d’igual característiques.


En realitat, tots aquests pèls (inclosos els del bigoti) tenen una funció fonamental en els gats: el de sensors.
Més enllà de fer a aquests animals atractius i tendres, són una eina de comunicació animal, a més de servir-los per caçar, explorar el territori i fins a expressar emocions.

Els felins compten amb entre vuit i dotze bigotis mòbils a cada costat del seu nas, encara que sempre hi ha excepcions. Aquests són diferents a la resta de pèls que cobreixen a l’animal, ja que són molt rígids i amb una funció en el seu sentit del tacte, ja que actuen com a receptors. A més, aquests pèls que s’insereixen a una profunditat tres vegades major que la resta del pelatge, no només es troben sota el musell, sinó que poden localitzar-se damunt dels ulls, a la barbeta i en la part posterior de les potes. Vols conèixer les seves funcions?

Els ajuden a veure millor
Els bigotis dels gats estan dotats de cèl·lules sensitives a la seva base, per la qual cosa són sensibles a gairebé qualsevol moviment que ocorre prop d’ells. A més, ajuden als gats a captar estímuls tàctils que, quan arriben al cervell, els proporcionen una imatge en tres dimensions del que tenen al davant.

Els serveixen d’alerta
A més, els bigotis serveixen per avisar al gat que alguna cosa s’aproxima a la seva cara, per la qual cosa poden esquivar xocs contra parets i altres obstacles encara que estigui en la foscor.

Per entrar en forats
D’altra banda, cal tenir en compte que la longitud del gat sol coincidir amb l’amplada aproximada del seu cos, una regla que no funciona quan l’animal pateix sobrepès. Així, aquests pèls els ajuden a saber si poden entrar en un forat estret.

Per comunicar-se
Finalment, els bigotis són una important eina de comunicació per al gat, ja que la posició dels seus pèls diu molt sobre el seu estat d’humor.

 

Foto: kevin dooley / Foter / CC BY

Thanks! You've already liked this
No comments