Fem servir el 10% del cervell?
Hi ha molts mites estesos sobre el cervell que, en realitat, no són certs, o no són exactament certs tal com els hem llegit i escoltat una vegada i una altra. Hi ha correlació entre la grandària del cervell i la intel·ligència? Destrueixen l’alcohol o les drogues les neurones? Tenim de debò 100.000 milions de neurones?
La web de divulgació científica AsapScience explica alguns d’aquests mites:
1) No, un cervell més gran no implica necessàriament major intel·ligència. Molts animals tenen un cervell proporcionalment més gran al seu cos en comparació als humans però no per això són més intel·ligents.
2) L’alcohol no ‘mata’ les neurones: estudis han demostrat que sí que les pot fer malbé i això pot causar problemes de comunicació entre les neurones, però no les destrueix físicament.
3) Les drogues tampoc eliminen neurones, encara que sí que poden canviar permanentment el funcionament del cervell.
4) No tenim 100.000 milions de neurones, sinó 86.000 milions. És la xifra més precisa sobre el nombre mitjà de neurones en un cervell humà adult.
5) Podem utilitzar molt més del 10% del nostre cervell: és una altra de les xifres que s’han estès com a certes, però no ho és. S’ha demostrat que utilitzem tot el cervell, però no totes les parts al mateix temps ni de la mateixa manera. Depèn de l’activitat que estiguem realitzant.
6) Tampoc utilitzem un hemisferi més que l’altre: és cert que algunes activitats es desenvolupen en la part esquerra del cervell (com la parla) i unes altres a la dreta (com la interpretació d’emocions), però molts estudis han demostrat que no hi ha un clar ús dominant d’un hemisferi sobre un altre.
7) Tècnicament tenim més de 5 sentits. El cervell és responsable de sentits que no es cataloguen com un més dels 5 que ja coneixem. Aquests són, per exemple, la nocicepció, el procés pel qual sentim dolor, o la propiocepció, el sentit que informa de la posició dels nostres músculs i cos.
Photo credit: Carlos Lorenzo / Foter