Quina és la temperatura de l’espai?

La pregunta té més dificultat de la que pensem. En primer lloc, no s’hauria de parlar de temperatura, ja que tots sabem que en el ‘buit’ no es transmet la calor, i que aquest sol pot escalfar matèria, no obstant això hi ha radiacions (concretament en la banda de les microones) amb característiques de Cos Negre que mantenen una temperatura constant.


A partir de mesures, realitzades en el transbordador espacial durant les seves òrbites per la Terra, es va comprovar que la temperatura oscil·la entre els -180ºC a l’ombra del nostre planeta i els 122ºC a la cara il·luminada pel Sol.

Partint d’aquesta base, quina és la temperatura en l’espai exterior? Aquí la cosa es complica una mica més. La temperatura a l’espai exterior, segons totes les mesures de satèl·lits de microones, és de -270,43ºC (2,72 Kelvin) encara que se sol arrodonir a 3 Kelvin (-270,15ºC).

I per què no arriba al zero absolut (0 Kelvin o -273,15ºC)? La “calor” residual en forma de microones resultant del Big Bang, que està per tot l’univers, evita que la temperatura a l’espai baixi a menys de 3 graus kelvin. Aquesta radiació anomenada Radiació Còsmica de Fons és la millor evidència de l’existència del Big Bang.

Una curiositat és que a la Terra hem aconseguit arribar a temperatures més fredes que les detactades de l’univers.

 

 

Thanks! You've already liked this
No comments