Huracà, tifó o cicló tropical?

Huracà, tifó o cicló? Són el mateix, ciclons tropicals amb vents sostinguts d’una intensitat superior als 33 metres per segon (63 nusos, 73 milles/h o 117 km/h) que presenten la característica forma d’espiral al voltant de l’ull central. El fet és que es diuen de diferent manera segons en quina part del món es produeixi la tempesta.

Huracà s’utilitza a l’Atlàntic, mar Carib i en el centre i nord-est del Pacífic. Són tifons en el nord-oest del Pacífic. Al golf de Bengala i en el mar Aràbic es diuen ciclons.

Els seus noms propis també depenen d’on i de quan es produeixin. Per exemple:

A l’Atlàntic i al nord i est del Pacífic els noms masculins i femenins s’assignen alternativament en ordre alfabètic durant la temporada en curs. El ‘gènere’ de la primera tempesta de l’any també alterna cada any: la primera tempesta d’un any imparell rep nom femení, mentre que la primera d’un any parell, masculí.

Les tempestes que aconsegueixen força tropical reben un nom per ajudar a l’hora de formular demandes a l’assegurança, ajudar a advertir a la gent de l’arribada d’una tempesta i, a més, per indicar que es tracta de fenòmens importants que no han de ser ignorats. Els noms de tempestes que hagin estat especialment destructives (si n’hi ha hagut alguna) són ‘retirats’ i es trien nous noms per ocupar el seu lloc.

Thanks! You've already liked this
No comments