Història de l’Estelada

La bandera estelada o simplement estelada és considerada la bandera que simbolitza la independència de Catalunya o dels Països Catalans, malgrat que al País Valencià hi ha l’estrelada, que evolucionà de manera paral·lela de la Senyera coronada valenciana.

El seu origen data d’inicis del segle XX i es considera Vicenç Albert Ballester com el creador o l’inspirador. Nasqué de la fusió dels quatre pals tradicionals amb el triangle amb estrella del tipus que tenia la bandera de Cuba, país on Ballester residí temporalment i n’admirà la lluita contra l’Imperi espanyol.

Els colors tenen una simbologia que es relaciona amb els ideals de la revolució francesa i la seva bandera tricolor, que va adoptar de la bandera dels EUA independents, com la cubana. El triangle blau representa el blau del cel – la humanitat – on al bell mig llueix l’estel blanc de la llibertat.

L’any 1968, amb la fundació del Partit Socialista d’Alliberament Nacional escindit de l’FNC, es canviaren els colors de l’estelada per tal d’adaptar-ne la significació a la ideologia pròpia, usant l’estel vermell – socialista – i el fons del triangle blanc primer i finalment groc, per tal de ressaltar-ne l’estel mateix.

Quant al disseny i significació de l’estelada vermella, el «Petit llibre Roig del/la jove independentista» ens indica el següent: «El símbol general del conjunt del moviment independentista és l’estelada, composta de les quatre barres sobre fons groc de la bandera catalana (que simbolitza la nació) i l’estel vermell de cinc puntes (que simbolitza la idea d’Estat, de lluita contra l’opressió [vermell de la sang dels explotats], de socialisme, d’humanitat tant individual [5 puntes: 4 extremitats + el cap] com global [5 continents habitats]), emmarcat en un triangle rectangle groc (que representa la idea de república [inicialment era equilàter]). Val a dir que tant si l’estelada es representa de manera horitzontal (bandera al pal), com verticalment (a manera d’estendard o senyera), cal veure’n l’estel vertical, és a dir, la punxa sempre amunt, tot i que, normalment per raons d’estalvi, abundi l’estelada que hauria de ser estendard i no pas bandera.»

Actualment les dues estelades, la blava i la groga, es fan servir gairebé indistintament.

Després de la caiguda del bloc comunista a Europa, l’estel vermell de l’estelada groga ha anat perdent irreversiblement el seu significat original que l’identificava a les esquerres. Actualment l’estelada groga (o vermella) es fa servir simplement com a versió simplificada de l’estelada amb un esquema cromàtic que coincideix amb els colors tradicionals catalans.

Trobareu més informació i tots els tipus d’estelades amb el seu significat a Viquipèdia  http://ca.wikipedia.org/wiki/Estelada

Thanks! You've already liked this
No comments