Per què es celebra el dia del pare?

Com gairebé totes les tradicions, el Dia del Pare té un origen religiós. I és que el 19 de març és el dia de San Josep, pare del fill de Déu. Així doncs, aquesta festivitat celebra no només el dia de tots els homes, els quals hagin tingut fills, sinó també el sant de tots els homes anomenats Josep, José… a més dels que realitzen la mateixa professió que el Sant, la de fuster.


El Dia del Pare serveix no només per honorar als pares biològics, sinó també a aquells que han realitzat la figura de pare quan aquest no estava o es trobava absent. Per això, és comú veure que alguns nens o adults fan regals als seus padrastres, oncles o uns altres familiars en aquesta data tan assenyalada, ja que para ells aquest home o aquesta dona han realitzat la figura paterna que tant els ha ajudat a créixer i a viure.

En els temps en què la distinció de funcions entre home i dona era més notòria socialment, la figura materna quedava vinculada a la llar i als fills, els quals desplegaven la seva afectivitat més amb la mare que amb el pare. Per això resultava natural celebrar un Dia de la Mare.

La idea d’un Dia del Pare era menys evident. A Espanya va caldre esperar als anys 40, moment en què una dona molt intuïtiva va plantejar la qüestió. Es tractava de Manuela Vicente Ferrero, mestra i col·laboradora en diversos mitjans periodístics, i morta el 1.999. Nely (així signava en premsa) de profundes conviccions religioses i socials, va concebre la necessitat d’enaltir al pare d’igual forma que a la mare.

S’ha dit també que el Dia del Pare va ser un invent de Galerías Preciados i El Corte Inglés per ‘vendre corbates’. No és del tot així, però alguna cosa de cert si que hi ha.
Tot va sorgir quan Nely va començar pel seu compte ja al 1949 a fer propaganda del dia del pare en les seves columnes de “El Correo de Zamora” i el “Magisterio Español”. Al 1951 la seva campanya va tenir ressò a Ràdio Nacional. Va ser dos anys més tard quan Galerías Preciados es va adherir a la iniciativa, a la qual immediatament va seguir la seva competidora, El Corte Inglés. Les dues proposaven infinitat d’idees de regal per a tots els fills.
Foto: e.r.w.i.n. via Foter.com / CC BY

Thanks! You've already liked this
No comments