Per què plorem quan tallem una ceba?
Dins de les cèl·lules de la ceba existeixen alguns compostos que contenen sofre. Quan la tallem, es trenquen les cèl·lules i aquests compostos pateixen una reacció química que els transforma en molècules sulfurades més volàtils, que són alliberades a l’aire.
Aquests compostos sulfurats reaccionen amb la humitat dels ulls generant àcid sulfúric, que produeix una sensació de coïssor. Les terminacions nervioses que hi ha als ulls són molt sensibles i detecten aquesta irritació. Aleshores el cervell reacciona dient als conductes lacrimals dels ulls que produeixin més aigua, és a dir llàgrimes, per diluir l’àcid i protegir així els ulls.
Hi ha alguns trucs per tallar la ceba de forma menys problemàtica:
– Talla la ceba sota aigua freda. Els compostos volàtils sulfurats s’alliberaran però reaccionaran amb l’aigua en lloc de fer-ho als teus ulls.
– Congela la ceba durant uns 10 minuts abans de tallar-la. Així la temperatura freda de la ceba ralentirà la reacció que dóna lloc a aquests compostos sulfurats volàtils.