L’Everest potser no és la muntanya més alta del món…

El Chimborazo ha tirat per terra un dels grans rècords mundials, el de l’altura de l’Everest.
Fins ara, la monumental muntanya de l’Himàlaia presumia, amb els seus 8.848 metres sobre el nivell del mar, de ser la més elevada del món. Però un grup de científics francesos i equatorians es van proposar mesurar el punt més allunyat del centre de la Terra.


Sabien que les latituds properes a la línia equatorial estan més allunyades del nucli terrestre. Per això es van traslladar a Equador. Van col·locar en el cim de la seva muntanya més alta -6.268 metres sobre el nivell del mar- un sistema GPS. I els resultats van desmuntar el mite. L’Everest es troba a 6.382,605 quilòmetres del centre de la Terra. El punt més alt del volcà equatorià el supera en dos quilòmetres. El separen del cor del planeta 6.384,416 quilòmetres.

L’expedició al cim del Chimborazo va tenir lloc entre el 2 i el 6 de febrer. Va revelar, a més, que el volcà compta amb cinc metres menys del calculat per l’Institut Geofísic de l’Escola Politècnica Nacional. Exactament, amb 6.268 metres sobre el nivell del mar.

I, com s’explica que superi en altitud a l’Everest, si la muntanya asiàtica s’alça 8.848 metres sobre el mateix nivell? Perquè, per la seva situació geogràfica, si es pren com a referència el centre de la Terra, la distància és molt major fins al cim equatorià. El nostre planeta no és rodó, sinó aplatat. Compta amb un radi major en l’equador que en els pols. És aquesta ‘deformació’ el que allunya al Chimborazo del nucli terrestre.

 

Foto: Parahamsa via Source / CC BY-NC-ND

Thanks! You've already liked this
No comments