Des de quan està de moda prendre el sol?

Des de quan està culturalment valorat bronzejar? Tot apunta que va ser un fet bastant fortuït propiciat per un dels icones de la moda, la dissenyadora francesa Coco Chanel.


Després del seu retorn el 1923 d’unes vacances en un iot, les fotos de la pell pigmentada de la dissenyadora francesa Coco Chanel van popularitzar el concepte de ‘estar moreno’. Fins a aquest moment, el color torrat es relacionava amb les classes socials més baixes, que havien de treballar a l’aire lliure, i amb les persones malaltes, als quals els metges a principis del segle XX receptaven ‘banys de sol’ per combatre l’anèmia o la depressió.

Josephine Baker, la primera dona afroamericana a protagonitzar una pel·lícula i que en l’època va treballar de model, va ser una altra de les dones que, al costat de Chanel, va marcar el canvi de paradigma en qüestions de pell. A partir d’aquest moment, moltes dones van emular el bronzejat de la dissenyadora o el color natural de pell de l’artista.

Tal va ser l’èxit, que el 1927 el perfumista francès Jean Patou va llançar la primera loció bronzejadora, que anunciava un color torrat sense necessitat d’esperar que arribés l’estiu

Quins són els riscos de prendre el sol?

Des de fa anys es coneix l’efecte nociu dels raigs ultraviolats. De fet, una de les principals causes de risc de melanoma és aquest tipus de radiació, que actua sobre la pell predisposant a l’aparició de càncer cutani quan hi ha una exposició inadequada al sol.

Segons dades de l’Associació Espanyola Contra el Càncer (aecc), la incidència de càncer de pell per exposició solar augmenta cada any, seguint així la tendència mostrada en l’última dècada amb un 50% més de casos.

Quant de temps pot passar des que prenem el sol sense protecció fins que es produeix un càncer?

Segons ha explicat Josep Malvehy, director de la unitat del Melanoma de l’Hospital Clínic de Barcelona, no se sap amb precisió. “Els temps d’incubació o latència fins al desenvolupament del tumor són molt diferents i depenen de la genètica (el tipus de pell), el tipus de tumor i la immunologia del pacient (les seves defenses). Per exemple, el carcinoma basocel·lular, el tipus més comú de càncer de pell, pot tenir un període d’incubació per exposicions solars de 10, 15 i fins i tot 20 anys en alguns casos”.

Però no tot és dolent, quins són els beneficis d’un ‘bany de sol’?

Prendre el sol amb precaució aporta molts beneficis al cos humà, com l’enfortiment d’ossos i dents o la millora de l’aspecte de la pell. A més, els experts apunten una millora en els estats depressius, la qualitat del son i la vida sexual.

Així, una de les principals avantatges és l’ajuda a l’organisme per a la síntesi de la vitamina D, bàsica per al creixement, la ossificació i les defenses de l’organisme.

Font: AMIC / Belleza Activa

Thanks! You've already liked this
No comments