La síndrome del niu

Es coneix com a Síndrome del Niu a un tipus de conducta que es produeix amb freqüència en les dones embarassades consistent a incrementar el temps dedicat a l’ordre i neteja de la casa, a posar en ordre les estades, rentar les robes, etc.

Aquest tipus de conducta es dóna principalment en el tercer trimestre de l’embaràs, és a dir, en dates que s’apropen a terme. Alguns experts plantegen com a hipòtesis per explicar aquesta conducta que és una forma d’afrontar l’ansietat davant l’arribada del nou bebè, o com a desig de controlar la nova situació i de voler el millor ambient per al seu nou bebè i la seva família. A més, també influeix l’anhel que els familiars i les visites reconeguin l’esforç de la mare per tenir una llar en perfectes condicions. En tot cas aquesta activitat provoca sensació de tranquil·litat i confiança a la futura mare.

La síndrome del niu afecta a moltes embarassades, sense importar la seva personalitat: tant a les interessades per l’ordre com a aquelles a les quals no els importa viure en el desordre; tant a les relaxades com a les més ansioses. Per tant, no cal desesperar-se, ja que és alguna cosa normal durant l’embaràs, però també és veritat que cal prendre certes precaucions.

Quan la síndrome del niu es torna un problema

En si mateix, la síndrome del niu no implica cap motiu perquè l’embarassada es preocupi. No obstant això, pot transformar-se en un problema quan la mare es lliura a la compulsió per netejar sense prendre consciència del seu físic.

En l’última etapa de l’embaràs és molt important que la dona descansi adequadament i no s’exigeixi massa. El cos de l’embarassada necessita renovar energies, sobretot, perquè el moment del part s’apropa i la dona mai sap quan arribar. Al moment del part l’embarassada necessitarà de les seves energies per controlar el naixement i reduir el llindar de dolor.

El descans també és un factor molt important per reduir l’estrès durant l’embaràs. I aquest és un punt molt important, ja que el naixement del bebè es pot avançar quan la dona es troba molt nerviosa.

Per tant, és necessari que l’embarassada es prengui les coses amb calma quan s’aproxima la síndrome del niu. Per això, és bé seguir alguns consells:

Si el desig d’ordenar i netejar apareix en moments de descans, és millor intentar relaxar-se i pensar en una altra cosa. Llegir, escoltar música o veure alguna pel·lícula poden servir per distreure’s.

És positiu demanar ajuda a la parella. Si col·labora amb la tasca, aleshores és molt probable que l’embarassada no tendeixi a l’excés.

En ordenar i netejar durant l’embaràs, cal prendre algunes precaucions. Alguns d’ells són: utilitzar substàncies tòxiques, realitzar moviments bruscs i aixecar objectes molt pesats.

Thanks! You've already liked this
No comments