Suem dins l’aigua?
Les glàndules sudorípares s’activen quan la temperatura del cos comença a pujar, cosa que ocorre en fer exercici físic. Per exemple, les aixelles produeixen fins a 700 mil·ligrams de suor a l’hora durant l’exercici intens, el triple que en repòs a temperatura ambiental.
Si l’exercici es realitza dins l’aigua, el grau de sudoració vindrà determinat per la temperatura de l’aigua. Si aquesta està prou freda, el nedador suarà molt poc. La major part de la calor generada ho perdrà per conducció i convecció a nivell de la pell. Ara bé, si la temperatura de l’aigua és similar a l’ambiental, l’exercici fa que s’activin les glàndules sudorípares i se suï tant o més com quan pedalegem amb bicicleta a ple sol.
Quan nedem no podem veure els efectes físics de la suor, com les gotes, la qual cosa porta a pensar a molts nedadors que quan es neda no se sua mai. A més de la temperatura de l’aigua, la quantitat de suor dependrà del nostre pes corporal o de la intensitat del nostre exercici.
Una bona prova per saber el nostre nivell de suor mentre nedem és comprovar el capell de silicona en sortir de la piscina. Sempre que no hagi entrat aigua dins, podrem saber quant hem suat. Encara que no ho sembli, si el nostre exercici és intens i l’aigua no està molt freda, sí que suarem.
Foto: Foter.com