Qui posa els noms a les borrasques?
Per què es diu Filomena al temporal d’aquests dies?
Els quatre organismes internacionals responsables de posar nom a les borrasques amb gran impacte en el Grup Sud-oest europeu, són els Serveis Meteorològics Nacionals de Portugal (IPMA), França (Météo-France), Bèlgica (RMI) i Espanya (AEMET).
Des de l’any 1954 la Universitat Lliure de Berlín ha estat batejant als anticiclons i borrasques, però no és fins a 2017 quan es va decidir en la zona sud-oest establir un nou sistema de noms dirigit al públic en general substituint a l’empleat pels berlinesos.
Amb aquest nou mètode de nomenclatura de les borrasques de gran impacte s’afavoreix que la comunicació siga més efectiva davant un episodi advers de vent, que sol portar associats fenòmens costaners i en moltes ocasions problemes relacionats amb la neu i la pluja.
Per anomenar als temporals s’utilitza el mètode de cremallera, és a dir, home, dona, home, dona, i així successivament. Encara que fa anys si es batejaven a les borrasques només amb nom de dona, ja no és així. I a més, ara per a donar-li un ordre, s’ha optat per l’alfabètic de la A a la Z. Així doncs, els pròxims temporals de la temporada, després de Filomena es diran Gaetan, Hortensie, Ignacio i Justine, Karim, Lola…….
Què és una borrasca?
El terme borrasca s’ha utilitzat sovint per referir-se al Gloria. Una borrasca és una zona de baixes pressions, és a dir, una àrea on la pressió atmosfèrica és més baixa que la resta d’aire del seu voltant. L’aire flueix cap a l’interior de les borrasques i ascendeix des d’allà, refredant-se i condensant-se i donant lloc a la humitat. Consegüentment, entre les característiques principals d’una borrasca trobem una alta nuvolositat, precipitacions intenses amb ràfegues de vent i tempestes elèctriques.
Font: Upf.edu. Aemet.es i diariserpis.com