Per què se’ns posa la ‘pell de gallina’?
A la part més profunda de la pell hi trobem les glàndules sudoríperes, el teixit gras o els bulbs pilosos i una musculatura que opera sobre els porus, dilatant i contraent aquests foradets amb la finalitat de mantenir la temperatura corporal. Per exemple: si hi ha un excés de calor, aquests guanyen diàmetre per alliberar suor i refredar la pell i si contràriament fa fred, es contrauen i es tanquen per evitar la pèrdua de temperatura.
Quan tenim fred o por, el cervell envia missatges a aquests músculs tan petits sota els pèls de la pell, que es posen de punta; es tanquen els conductes de les glàndules de la suor i els capil·lars prop de la superfície s’estrenyen: tot per a evitar pèrdues de calor. Es tracta d’un acte reflex que no controlem.
En general, tenir els pèls de punta suposa combatre millor el fred. Molt probablement, en els humans, que fa molts anys tenien un cos molt més pelut, posar els pèls de punta amb aquest reflex automàtic era una possibilitat de retenir més aire al voltant del cos i fer-lo més aïllant.
Font: Cavall Fort i Sabercurioso