Per què no hauries de desinfectar les ferides amb aigua oxigenada?
Tots ho hem viscut. Quan érem nens, el primer que la mare, pare o adult a càrrec feia en veure que ens havíem fet una ferida lleu en caure o ensopegar era netejar-la amb aigua oxigenada. Però això en realitat no és tan bo com sembla, atès que l’aigua oxigenada ataca a molt més que els bacteris.
El peròxid d’hidrogen, millor conegut simplement com a aigua oxigenada, és un antisèptic molt efectiu, tant és així que s’encarrega no només d’atacar els bacteris que ‘envaeixen’ una ferida, sinó que també ataquen el teu propi cos.
El primer que la persona sent al moment que se li aplica aigua oxigenada en una ferida és dolor, i després comencem a veure les famoses bombolles blanques, clar senyal que el peròxid d’hidrogen està fent bé la seva feina. Tan bé, que a més d’atacar els bacteris també atacarà a les cèl·lules del cos. És part del seu treball.
Això vol dir que més que ajudar i accelerar el procés de curació, en realitat l’estarà perjudicant, atès que tindrem una ferida neta però amb teixit atacat pel mateix antisèptic que usem per a netejar-la.
Per ser més específics, l’aigua oxigenada ataca als bacteris atraient els electrons de les seves membranes cel·lulars, la qual cosa bàsicament ‘trenca’ la membrana i destrueix el bacteri. Les bombolles que veiem són el resultat del contacte del peròxid d’hidrogen amb un enzim catalasa a l’interior dels bacteris, la qual cosa forma aigua i oxigen gasós. No obstant això, aquest mateix procés es produeix en entrar en contacte amb les teves pròpies cèl·lules, trencant les seves membranes i destruint-les com si fossin bacteris.
És per això que molts metges en realitat recomanen que si és una ferida molt lleu, com una rascadeta o aquestes que normalment netejaries usant aigua oxigenada, el millor per realitzar una neteja és aplicar aigua freda i una mica de sabó del que usem per banyar-nos o rentar-nos les mans.
Foto: Freeimages.com