Per què el número 13 porta mala sort?

Per què sempre associem el número 13 amb la mala sort? Hi ha diverses explicacions. Entre elles està que hi havia 13 persones en l’Últim Sopar de Jesucrist i després va ser crucificat, que el codi de Hammurabi omet aquest nombre a la seva llista, que existeixen 13 esperits del mal, o que els calendaris només tenen dotze mesos.

Es tracta d’una superstició antiga fortament arrelada a la nostra cultura, fins al punt d’arribar a parlar d’una malaltia (triscadecafòbia) en aquelles persones que tenen por a aquest nombre. A Espanya i Llatinoamèrica els dimarts 13 es consideren de mal averany, i el mateix ocorre amb els divendres 13 a França i països anglosaxons.

Algunes dades curioses com el fet que s’eviti el 13 a la Fórmula 1, que en alguns portals s’ometi el número 13 o que a Madrid no existeixi la línia 13 d’autobús, demostren aquest recel a la nostra societat. Altres dades revelen com la vida d’una persona com Richard Wagner sembla estar lligada a aquest nombre, va néixer en un any acabat en 13, la suma de les lletres del seu nom i cognom són 13, els nombres del seu any de naixement (1813) sumen també 13, va compondre 13 òperes i va morir un dia 13.

Se sol dir: “En dimarts 13 no et casis ni t’embarquis, ni de la teva família t’apartis”. A França, per exemple, mai se li dóna a una casa el número tretze a la seva adreça. A Itàlia, la loteria nacional omet aquest nombre i les línies aèries internacionals també ho fan en els seients dels avions. Als Estats Units, els edificis gratacels i departaments donen al pis que segueix al 12 el número 14.

Però també existeixen els qui diuen que el número 13 els porta sort. I molt més els dimarts o divendres tretze.

Photo credit: Leo Reynolds / Foter

Thanks! You've already liked this
No comments