Per què bufem espelmes per celebrar el nostre aniversari?
Cada any, des del nostre naixement, en el dia del nostre aniversari seiem davant d’un pastís per bufar tantes espelmes com a anys complim. Però, per què ho fem? I per què demanem un desig?
Com succeeix la majoria de les vegades, no es coneix el moment exacte en què va sorgir aquesta tradició ni el seu perquè, encara que existeixen diverses possibles explicacions.
Una defensa que l’origen es troba en l’Antiga Grècia on es tenia el costum d’oferir uns dolços rodons a Artemisa, la deessa de la Lluna, representant el cicle lunar complet. Damunt dels dolços es col·locaven espelmes enceses que els adeptes bufaven perquè el fum ascendís fins a la deessa. Encara que abans d’apagar-les, explica la llegenda que s’havia de demanar un desig perquè el fum el transportés fins a la deessa i ella el fes realitat.
Una altra explicació diu que el cercle d’espelmes formava part d’un ritual que protegia a l’homenatjat dels mals esperits durant un any. De manera que, el foc i la llum representaven la vida i, per tant, el tenir espelmes en el pastís d’aniversari simbolitzava una crida a la continuació de la vida per seguir amb la tradició molts anys més.
Amb la consolidació del cristianisme, la tradició de celebració de l’aniversari bufant les espelmes es va considerar pagana, ja que el costum popular era celebrar i festejar els dies de la mort dels sants i no el seu naixement.
No obstant això, amb el pas del temps i la decisió de l’Església de marcar la data del naixement de Crist, la qual posteriorment es va considerar l’inici del Nadal, la societat va recuperar la celebració dels aniversaris i la seva tradició especial.
Foto: scribbletaylor via Foter.com / CC BY-NC