Origen de la bandera d’Europa

La bandera d’Europa és la bandera i l’emblema de la Unió Europea (UE) i el Consell d’Europa (CdE), que també es fa servir per referir-se a l’euro o els països de l’eurozona.

Consisteix en un cercle de dotze estrelles daurades sobre un camp d’atzur. L’atzur representa l’Occident i el nombre d’estrelles representa la completesa, mentre que la seva distribució en forma de cercle representa la unitat. La quantitat d’estrelles no canvia segons el nombre de membres de cada organització, car representen tots els pobles d’Europa, incloent-hi els que encara no s’han unit al procés d’integració europea.

Tot i que la pàgina oficial de la Unió Europea dóna a la bandera un valor laic i integrador, de simbologies n’hi ha moltíssimes:

Cercle:
– Representació d’unitat i integritat.
– Segons gran part de la filosofia grega, el cercle representa el símbol de la perfecció.
– Símbol d’igualtat, doncs tot estel guarda igual distància pel que fa al centre de la circumferència.

Número dotze:
– Dotze és el nombre de països integrants de la Unió l’any 1986 quan es va fixar definitivament el disseny de la bandera.
– El rellotge té dotze hores. La situació tradicional de les hores coincideix amb el disseny de la bandera.
– L’any, segons el calendari gregorià, es divideix en dotze mesos.
– En el Nou Testament, Jesús es va envoltar de dotze apòstols.
– Els déus majors de l’Olimp, segons la mitologia grega, eren dotze.
– La base del Dret romà van ser, en els seus orígens, les dotze taules de la llei.
– El zodíac està compost per dotze signes.
– Les dotze tribus d’Israel.
– El 12 és un nombre compost, que té els següents factors propis: 1, 2, 3, 4 i 6. Com la suma dels seus factors és 16 > 12, es tracta d’un nombre abundant.
– El poliedre de 12 cares rep el nom de dodecaedre. El dodecaedre regular té les cares en forma de pentàgons regulars, i dins d’ell es pot inscriure un icosàedre regular.
– La Lluna gira al voltant de la Terra dotze vegades per any.
– Utilització tradicional del sistema duodecimal en lloc del sistema mètric decimal.
– Els dotze treballs d’Hèrcules en la mitologia grega.

L’actual emblema és el resultat d’un concurs públic que finalment va guanyar el dissenyador catòlic francès nascut a Estrasburg, Arsène Heitz, que treballava per al servei postal del Consell d’Europa. Arsène va enviar desenes de propostes, entre elles, la finalment triada, que va dissenyar el 1955. La contribució del que fos director d’informació i premsa del Consell d’Europa,Paul M. G. Lévy -descendent de jueus i convertit al catolicisme després de la II Guerra Mundial-, al disseny final de la bandera va tenir com a base la proposta d’Arsène. Lévy –que va ser el president de la Comissió que va triar el model d’Arsène- donava enorme importància al número 12 (12 tribus d’Israel, 12 apòstols, 12 taules del dret romà, etc.)

Heitz va tenir, segons les seves pròpies declaracions, com a font d’inspiració la imatge de la Mare de Déu basada en la Bíblia, en concret en el capítol 12, 1 de l’Apocalipsi: “I va aparèixer en el cel un gran signe: una dona revestida del sol, amb la lluna sota els seus peus i una corona de dotze estels en el seu cap.”

 

 

Thanks! You've already liked this
No comments