L’home dels nassos

L’home dels nassos és un personatge mitològic català que té tants nassos com dies li queden a l’any. Només se’l pot veure, però, el trenta-u de desembre o cap d’any.
Segons Joan Amades, l’home dels nassos sembla ser una degeneració d’un personatge mític que simbolitzava l’any. Tradicionalment, se sol explicar a la mainada que en aquest dia surt l’home dels nassos, una persona que té tants nassos com dies té l’any. Els nens s’imaginen un personatge estrafolari amb 365 nassos a la cara, sense pensar que el 31 de desembre a l’any li queda només un dia per acabar. Per arrodonir la broma, se solia dir als nens que se l’acabava de veure passar per algun carrer proper, per tal que correguessin a veure si el podien trobar. També hi havia qui creia veure’l a les canonades de l’aigua i així ho feien saber a les criatures. Actualment, en algunes ciutats o pobles s’organitza una cercavila amb un capgròs representant l’home dels nassos.

En els pobles petits, es deia que apareix a l’església i devora la pica de l’aigua beneïda.

Barcelona és un dels municipis en què la tradició de l’home dels nassos és més antiga. Es diu que se’l podia veure a les 12 del migdia al Pla de Palau, davant la Llotja, dalt d’un cadafal perquè tothom el veiés mocant-se amb una dotzena de llençols els 365 nassos que tenia repartits pel cos, ja que no li cabien a la cara. Actualment, és un capgròs que té dues cares, una d’ancià que representa l’any que acaba i una altra d’aspecte infantil que representa l’any que comença. Al matí recorre els carrers del nucli antic repartint nassos i caramels, acompanyat per un seguici de músics. A la tarda dóna el tret de sortida a la cursa de Sant Silvestre.

A Torroella de Montgrí, l’home dels nassos és un capgròs vestit de pastor, amb barretina, samarra i espardenyes de vetes que, després de fer un discurs inaugural de la celebració, es passeja pels carrers en cercavila, acompanyat per una banda de música i repartint caramels entre la mainada.

A Tarragona va ser el primer home dels nassos que, el 31 de desembre de 1968, va sortir a recórrer els carrers d’un municipi català. Actualment, el capgròs va vestit amb un gran barret de copa vermell, guarnit amb estels, llunes i astres, i es passeja amb un carruatge tirat per cavalls, acompanyat d’una banda de música i repartint caramels. A les comarques de Tarragona són molts els municipis en què se’l pot veure durant el matí del 31 de desembre, com ara a Flix, Reus, les Borges del Camp, Tivissa, Vila-seca, entre d’altres.

A Mallorca a més de dir anar a veure l’home dels nassos es deia anar a veure matar l’home dels nassos, perquè el punt de concentració popular a Palma dia 31 de desembre era la plaça de Cort, amb motiu de la Festa de l’Estendard, i s’hi disparaven salves d’honor, que algú interpretava com un afusellament de la imatge del rei Jaume I exposada a la façana de la Casa de la Vila aquest dia davant la companyia que li retia honors amb l’Estendard o bandera nacional.

 

( extret de la Viquipèdia )

Foto: Ramon Llaberia ( www.imatgesdetarragona.org )

Thanks! You've already liked this
No comments