Les ampolles d’aigua no es poden reomplir perquè produeixen càncer
Podeu estar tranquils que aquesta afirmació és falsa.
Segur que alguna vegada us heu fixat en una recomanació que apareix en l’etiquetatge d’algunes ampolles d’aigua envasada, que indica que aquestes no s’han d’emplenar. Hi ha gent que pensa que això no és més que una estratègia comercial, mentre que altres persones estan convençudes que es deu al fet que el plàstic de l’envàs és cancerigen. Voleu saber a què obeeix realment aquesta recomanació?
Antigament, quan s’utilitzava el plàstic PVC, -per exemple les canonades es feien d’això, els envasos de la llet, alguns refrescs- aquest es va retirar perquè tenia un additiu que podia ser cancerigen. Gairebé tots els plàstics que es venen tenen additius, que s’inclouen per donar resistència, perquè no calgui escalfar-los tant, perquè no es deformin, etc., i és veritat que aquests additius acaben desprenent-se i, en el cas del PVC, podien arribar a ser cancerígens. Era simplement una qüestió de degradació.
Ara els plàstics porten PET, que tampoc és pur, però fins ara no s’ha demostrat que sigui nociu. No obstant això es recomana reutilitzar les ampolles ‘durant un temps raonable’, sobretot perquè les ampolles es tornen velles i es degraden algunes de les qualitats que fan que els líquids mantinguin les seves propietats.
La recomanació que apareix a l’etiquetatge d’algunes ampolles d’aigua està justificada, principalment pels següents motius:
– Per evitar possibles intoxicacions accidentals: sembla una obvietat, però cada any apareixen nous casos de persones que ingereixen per accident líquids corrosius (lleixiu i altres desinfectants, dissolvents, etc.) emmagatzemats en ampolles d’aigua. Si tot i així, feu cas omís d’aquesta recomanació i utilitzeu les ampolles per introduir aquest tipus de substàncies, heu de saber que després no heu de reutilitzar aquestes ampolles per beure aigua, ja que, per molt bé que les renteu, encara quedarien restes de les substàncies que prèviament heu introduit i que podrien afectar negativament a la vostra salut.
– Per evitar possibles riscos microbiològics: quan obrim una ampolla d’aigua, el seu interior pot contaminar-se amb diferents tipus de microorganismes, com ara bacteris i fongs, que poden procedir de diferents fonts, com la nostra boca (si bevem directament a través de l’ampolla) o l’ambient. Aquests microorganismes, que podrien provocar-nos alguna patologia a curt o a llarg termini, poden desenvolupar-se gràcies a que disposen de les condicions necessàries per a això, entre les quals es troben: presència d’aigua (encara que buidem l’ampolla, sempre queda alguna gota adherida a la superfície interna), presència de nutrients (encara que en quantitats relativament escasses) i una adequada temperatura (normalment es tracta de microorganismes mesòfils, la temperatura òptima dels quals de creixement es troba entre 15 ºC i 35 ºC). Aleshores, per què en les ampolles de vidre no s’adverteix també del risc de reomplir-les? Els microorganismes s’adhereixen amb molta més facilitat a la superfície dels materials plàstics que a la superfície del vidre o del metall, especialment si es tracta d’una ampolla amb arrugues i deformacions com les que apareixen després de la seva reutilització, que poden servir de ‘refugi’ per a les colònies de microorganismes.
Photo credit: Cayusa / Foter.com / CC BY-NC