Copejar les piles, fa que durin més?
Ho hauràs comprovat més d’una vegada: les piles d’un comandament a distància estan a les últimes i amb un parell de copets enèrgics en el compartiment que les alberga, de sobte, l’aparell torna a funcionar. És clar que la maniobra té un període útil molt curt, però, per què ocorre?
Hi ha dos fenòmens directament implicats. El primer és la polarització. Durant la seva vida útil, i com a conseqüència de l’intercanvi elèctric, totes les piles es polaritzen. En algunes bateries, com les dels cotxes, això implica que l’hidrogen s’acumula en el càtode (la part negativa) de la pila en forma de diminutes bombolles. Quan copegem l’aparell elèctric en qüestió, aquestes bombolles desapareixen, es redueix la resistència elèctrica en el circuit i tot torna, momentàniament, a la vida.
El segon, i encara que també és un efecte derivat de la polarització, és que els extrems de la pila en contacte amb els connectors del dispositiu s’oxiden de manera natural. En aquest cas, en agitar les piles, aquestes es mouen i eliminen part de l’òxid per fricció mecànica, fent que funcioni el circuit.