El dia del pare

La diada de Sant Josep és el dia, actualment no festiu, en el qual se celebra el dia del pare. Correspon al 19 de març. Es tracta d’una festa antiga que recentment, per paral·lelisme, ha inspirat la creació d’un dia de la mare, que se celebra el primer diumenge de maig.

D’acord amb el cristianisme, Josep és el pare putatiu, o ‘adoptiu’ (el ‘biològic’ seria Déu), de Jesús.

A Catalunya, és tradició aquest dia menjar crema catalana, que per aquest motiu s’anomena també crema de Sant Josep. En canvi, a molts països catòlics el 19 de març, Dia de Sant Josep, és un gran esdeveniment.

A Espanya el dia 19 de març també se celebra el Dia del Pare i és un dia molt important. Es felicita als pares i també a les persones que es diuen Josep o Josepa. Aquestes felicitacions a vegades van acompanyades de petis regals, encara que normalment es donen postals i aquest dia se celebra la família.

S’ha de destacar la celebració que es fa a València, on les falles són l’element festiu més destacable. Les falles són monuments o escultures artístiques, satíriques o grotesques sobre qualsevol cosa, persona, esdeveniment, etc., prou desafortunat per cridar l’atenció dels ulls crítics dels fallers. Totes les escultures són cremades la nit de Sant Josep, excepte la guanyadora del concurs de falles que és indultada.
El Dia del Pare al món anglosaxó

A Gran Bretanya el tercer diumenge de juny se celebra el Dia del Pare ,“Father’s Day”, encara que passa gairebé inadvertit. El Dia del Pare a Gran Bretanya i als Estats Units és un dia que s’ha establert per honorar i donar les gràcies als pares. A més a més de la felicitació, normalment es fa un petit regal o una postal de felicitació.

Normalment, als Estats Units s’envien uns cent milions de postals del Dia del Pare, encara que són cinquanta milions menys de les que se n’envien el Dia de la Mare.

L’origen

El veritable origen del ‘Dia del Pare’ sorgeix el 19 de juny de 1909 a Estats Units quan una dona anomenada Sonora Smart Dodd va voler homenatjar al seu pare, Henry Jackson Smart, un veterà de la guerra civil que es va enviudar quan la seva esposa morí en el part del seu sisè fill i que es va fer càrrec de l’educació dels seus sis fills.

Sonora es va adonar que el seu pare era un exemple a seguir i va voler homenatjar-lo i va proposar la data de naixença del seu pare el 19 de juny. El 1966 el president Lyndon Johnson va signar una proclamació que declarava el tercer diumenge de juny com el dia del pare als Estats Units.

La data canvia en els països d’orígen catòlic, com el cas d’Espanya, que es relaciona el dia del pare amb la festivitat de Sant Josep, pare de Jesús de Natzaret, que es celebra el 19 de març.

Font: Viquipèdia.

Photo credit: Tonymadrid Photography / Foter.com / CC BY-NC-ND

Thanks! You've already liked this
No comments