És dolent creuar les cames?
Quan seieu en una cadira, com us agrada fer-ho? Molta gent prefereix creuar una cama per sobre de l’altra.
Uns altres prefereixen no fer-ho i seuen en el transport públic amb els genolls separats, els qui estan al seu costat.
Però és realment més sa no creuar les cames? La llista de suposades conseqüències de passar massa temps amb un genoll damunt de l’altre inclouen des d’un augment de la pressió sanguínia, fins a tenir varius o danys als nervis.
És cert que si passes massa estona en la mateixa postura, al final se’t pot dormir la cama o el peu. Això és perquè creuar les cames pot posar pressió sobre el nervi peroneal situat darrere del genoll, la qual cosa fa que tinguis aquesta sensació en la part baixa de les cames i en els peus.
Però és una sensació temporal.
Mantenir una mateixa postura durant moltes, moltes hores, pot, no obstant això, causar una patologia anomenada paràlisi del nervi peroneal, la qual cosa provoca que no puguis aixecar la part davantera del teu peu i els teus dits.
Però quan en un estudi realitzat a Corea del Sud es van analitzar les notes preses per una sèrie de pacients per identificar les causes, entre elles no figurava asseure’s amb una cama sobre l’altra.
En realitat, l’entumiment de les cames a llarg termini és una conseqüència poc probable de creuar les cames, perquè solem canviar de posició quan ens sentim incòmodes.
Però, què passa amb la pressió sanguínia? Quan te la miren, el metge o infermera tendeixen a demanar que recolzis el braç en una cadira o taula i descreuis les cames, posant els dos peus sobre el terra.
Això es fa per si en creuar les cames estem augmentant la pressió sanguínia, la qual cosa donaria una lectura alterada de la mateixa.
Un dels estudis més grans es va dur a terme en una clínica especialista en hipertensió a Istanbul, Turquia. Els investigadors van prendre diverses mesures de la tensió, amb les cames creuades i sense creuar.
Va resultar que la pressió sanguínia era més alta quan les cames estaven creuades, però quan es prenia la tensió només tres minuts després de descreuar les cames, la pressió sanguínia va tornar als seus nivells anteriors.
S’han proposat dos mecanismes possibles per explicar per què creuar les cames pot augmentar la pressió.
Un és que l’acció de posar un genoll sobre l’altra envia sang de les cames cap al tòrax, i això es tradueix en més sang bombada des del cor, la qual cosa augmenta la pressió.
Una explicació alternativa és que l’augment de la pressió per l’exercici isonomètric dels músculs de les cames (sense moure les articulacions), augmenta la resistència de la sang que passa pels vasos. Això pot explicar per què no es dóna el mateix efecte quan creuem les cames a l’altura dels turmells.
Per establir quin d’aquestes explicacions era més probable, un estudi en Nijmegen a Holanda va prendre una sèrie de mesures fisiològiques.
L’equip va concloure que la resistència en els vasos sanguinis no augmentava quan el ritme cardíac era baix i les cames estaven creuades, però la quantitat de sang que sortia del cor sí augmentava, la qual cosa suggereix que l’augment en la pressió sanguínia es deu al fet que creuar les cames fa que pugi més sang al cor.
Així que sembla que creuar les cames causa un augment temporal de la pressió sanguínia, però no hi ha evidència de conseqüències a més llarg termini, amb una excepció.
Els metges recomanen a les persones amb major risc de sofrir coàguls sanguinis que no creuïn les cames per llargues estones perquè si escau, impedir el flux de la sang pot augmentar el seu risc de patir una trombosi venosa profunda.
Però encara que creuar les cames no provoqui un augment de la pressió sanguínia a llarg termini, què passa amb les venes varicoses?
Hi ha unes vàlvules en els gots sanguinis que són diminutes i que eviten que la sang flueixi en la direcció equivocada, però si aquestes vàlvules s’estrenyen i afebleixen, pot ser que la sang s’estanqui, la qual cosa causa aquestes venes més grans que coneixem com varius.
Però no s’ha demostrat que creuar les venes sigui un factor crucial en aquest cas, ja que sembla que és una qüestió que es deu, almenys en part, a la genètica.
Quant a l’impacte de creuar les cames sobre les articulacions, un estudi va concloure que les persones que seuen amb les cames creuades per més de tres hores al dia tenen més probabilitat de tirar les espatlles cap endavant i tenir mala postura.
Tot i les desavantatges de creuar les cames, fer-ho també té algun benefici.
Un estudi de la Universitat de Rotterdam va examinar a homes i dones joves asseguts amb les cames rectes, creuades a l’altura dels genolls i creuades al mateix temps sobre el genoll i sobre els turmells.
Després van simular els angles exactes de la postura en quatre pelvis embalsamades, la qual cosa els va permetre mesurar exactament què fan els nostres músculs quan ens asseiem.
Van trobar que creuar les cames sobre el genoll augmenta l’allargament del múscul piriforme, situat per sota de l’articulació del maluc, un 11% si es compara amb asseure’s amb les cames rectes, i un 21% si es compara amb mantenir-se dempeus.
Els autors creuen que això augmenta l’estabilitat de les articulacions pèlviques igual que quan es tiben els músculs abdominals.
Foto: Pochestorie via Remodel Blog / CC BY