Diferència entre un putxinel·li i una marioneta

Hi ha molts tipus de titelles i diverses maneres de construir-los. Voleu que us en fem cinc cèntims?

Alguns dels més coneguts són els putxinel·lis o titelles de guant i les marionetes o titelles de fil. Els primers són construïts per un cap i uns braços enganxats al vestit, dins el qual el titellaire fica la mà per bellugar-lo. Les marionetes, en canvi, es mouen amb fils.

La imitació dels moviments dels humans és el que fa que els titelles semblin reals. Però encara hi ha més maneres de fer moure un titella, a banda de amb un guant o fils.
Per exemple, hi ha uns els titelles de dit, que són com els de guant, però més petits, i com diu el seu nom només necessiten el dit d’una de les nostres mans per moure’s; o els de tija, que podem moure perquè estan enganxats a una tija o pal.

També existeix el ‘bunraku’, una tècnica japonesa molt antiga en què el titella és un ninot quasi tan gran com un home, i és manipulat per tres persones: el mestre, que manipula el cap i la mà dreta, i els ajudants, que manipulen el braç esquerre i les cames. A més, van acompanyats per un músic que recita el text.

Per altra banda, hi ha els titelles d’ombres, figures planes enganxades sobre una tija, a vegades articulada, que col·locades darrere d’una pantalla i amb un focus de llum es transforma en teatre d’ombres.
Foto: tarotastic / Foter / CC BY-NC

Thanks! You've already liked this
No comments