404

Page not found.

Curiositats del 29 de febrer

Curiositats del 29 de febrer

Cada quatre anys, el calendari ens ofereix un dia especial, el 29 de febrer, conegut com a dia de traspàs. Els anys de traspàs són aquells en què s’afegeix un dia addicional al febrer per mantenir el calendari sincronitzat amb les estacions de l’any. Aquesta pràctica es remunta als antics romans i ha perdurat fins als nostres dies. Però més enllà de la seva funció pràctica, els anys de traspàs estan carregats de supersticions i curioses creences en alguns indrets del món.

Una de les supersticions més conegudes és la idea que el 29 de febrer és un dia de mala sort en què es poden produir esdeveniments desafortunats. En algunes cultures, per exemple, es desaconsella fer activitats arriscades en aquest dia, celebrar un matrimoni o prendre alguna decisió important en referència als negocis.

Per contra, també hi ha qui considera el 29 de febrer com un dia de bona sort i oportunitat.

A banda d’aquestes curiositats, el 29 de febrer també està ple d’anècdotes. En alguns països, es considera que el 29 de febrer és un dia adequat perquè les dones proposin matrimoni als homes, subvertint la norma tradicional. Aquesta pràctica, coneguda com a “dia de les donzelles” en alguns països, ha donat lloc a moltes històries romàntiques al llarg del temps.

Una altra celebració associada al 29 de febrer, és a Irlanda. Aquest dia, és conegut com a “Bachelor’s Day” (Dia del Celibat), i se celebra amb festes i activitats especials per als solters. És un moment per a divertir-se i per les trobades socials, i pot ser una oportunitat per conèixer persones noves i celebrar la solteria.

Eva Remolina | AMIC

Dijous gras

Dijous gras

 ‘Dijous Gras’ o ‘Dijous Llarder’ (en castellà ‘Jueves Lardero’ o també conegut, en molts llocs, com ‘Dia de la Truita’). Amb aquest dia s’inicien les festes de Carnestoltes i també ens avisa que només queda una setmana pel ‘dimecres de Cendra’, que ens anunciarà la Quaresma o, el que és el mateix, que falten 40 dies per a la Setmana Santa.

(més…)

Origen del carnaval

Origen del carnaval

El carnestoltes és una celebració pública que té lloc abans de la quaresma cristiana, amb data variable (entre febrer i març, segons l’any), i que combina alguns elements com disfresses, desfilades, i festes al carrer. Una de les característiques rellevants és la de ser un període de permissivitat i cert descontrol. Durant la nit del Carnestoltes tot s’hi val i diu la llegenda que per això la gent es posa màscares. (més…)

Blue Monday, el dia més trist de l’any

Blue Monday, el dia més trist de l’any

El ‘Blue Monday’ és, segons una fórmula matemàtica, el dia més trist de l’any i es ‘celebra’ el tercer dilluns de l’inici de cada nou any. Enguany té lloc avui, dilluns 18 de gener.

(més…)

L’origen de fer cagar el Tió

L’origen de fer cagar el Tió

Des del 8 de desembre, a moltes llars catalanes, cada dia alimentem el Tió de Nadal i el tapem amb una manteta perquè no passi fred a la nit. Contraposadament, el dia de Nadal animem la mainada a pegar al Tió amb un bastó engrescant-lo cridant “Fort, fort!!!” repetidament per fer-lo cagar alhora que li cantem una cançó tradicional.

(més…)

És millor un arbre de Nadal natural o un d’artificial?

És millor un arbre de Nadal natural o un d’artificial?

Encara que d’entrada els arbres de nadal de plàstic semblen una opció millor per al planeta la veritat és que no és necessàriament així, i la resposta sobre quina opció és millor no és senzilla.

(més…)

La tradició del pessebre

La tradició del pessebre

La tradició de posar el Pessebre al món es remunta a l’any 1223, durant una nit de Nadal de la vila italiana de Greccio.

(més…)

Història del caganer

Història del caganer

El caganer és una de les figures més característiques i entranyables de la nostre imatgeria popular nadalenca.

(més…)

Origen de l’arbre de Nadal

Origen de l’arbre de Nadal

Aprofitant les festivitats, és apropiat conèixer l’origen de tota tradició i sobretot una de les més populars al voltant del món: posar l’arbre de Nadal. Saps d’on ve aquesta tradició? Qui va iniciar aquest curiós costum?

(més…)

A Europa, qui porta els regals per Nadal?

A Europa, qui porta els regals per Nadal?

A Catalunya, per exemple, els regals ens els porta el Tió de Nadal.

(més…)