Per què la nostra veu sona diferent al sentir-la gravada?
En sentir la nostra veu gravada no només ens sembla que sona diferent, és que de fet sona diferent de com ens sentim a nosaltres mateixos —tant que en molts casos ni ens agrada com sona ni amb prou feines la reconeixem com a nostra.
En parlar, les vibracions de les cordes vocals ressonen en la gola i en la boca i es propaguen parcialment a través del coll i del cap. L’oïda interna respon també a aquestes vibracions, i és per aquest motiu que la veu d’un es sent també des de dins juntament amb el so que surt de la boca, viatja a través de l’aire i arriba a l’oïda des de l’exterior.
Aquesta combinació de vibracions que arriben a cau d’orella des de dins i des de fora donen a la veu d’un (o fa que un es senti) d’una forma diferent que quan la veu arriba només des de fora [cas d’un enregistrament]. En concret, el so que arriba des de l’interior augmenta les freqüències més planes, les de menor freqüència, donant a la veu pròpia un so més ple i greu que no s’aprecia quan s’escolta en un enregistrament.
Més informació a Mental Floss
Photo credit: demandaj / Foter / CC BY-NC-SA