Per què es diu així l’arc de Sant Martí?

L’arc de Sant Martí, pont de Sant Martí, ratlla de Sant Martí, arc de Sant Joan, arc iris, arc del cel o iris (cultisme) és un fenomen òptic que consisteix a fer visibles, al cel, tots els colors de l’espectre de la llum (vermell, taronja, groc, verd, blau, indi i morat) quan aquesta es refracta i reflecteix a les gotes d’aigua en suspensió en l’atmosfera.

La refracció es produeix en angles variables, però al voltant de 138º (una mica menys per la llum de color roig i una mica més per la de color violeta) i això fa possible que pugui ésser vista fàcilment, ja que si fos reflectida a un angle més gran, més petita seria la possibilitat d’apreciar-ho. El valor de 138º implica que l’arc de Sant Martí només pugui ser apreciat si l’observador està situat entre el Sol i les gotes d’aigua que reflecteixen la seva llum. Aquest angle de reflexió fou descobert per René Descartes el 1637.

A la Bíblia només es diu que l’arc de Sant Martí és el símbol que disposà Déu després del diluvi com a aliança entre ell i la humanitat.
Però, per què Sant Martí? Coses de la literatura popular. El mite diu que va fer una juguesca amb el diable per veure qui dels dos feia un arc més bonic i gran. Sant Martí el va fer de vidre, de set colors brillants. El dimoni el va fer més petit, més a poc a poc i de colors més difusos; a més, el va fer de gel, que es va desfer mentre se’l miraven. D’aquesta manera el relat incorpora l’aparició, molt freqüent, del que es coneix com a “arc secundari”. Aquesta llegenda sembla que fou recollida a la primeria de principis del segle XX a l’àrea de l’Empordà.

Com a signe de pau, apareix en la Bandera de la pau o Bandera de l’Arc de Sant Martí, molt popularitzada arran de les manifestacions contra la guerra d’Iraq; en el vaixell de Greenpeace (Rainbow Warrior, en anglès, Guerrer de l’Arc de Sant Martí) i en la bandera gai com a reinvindicació del moviment LGBT. També està present en la bandera inca.

Els budistes anomenen Arc de Sant Martí a l’estadi mental previ al nirvana, simbolitzant l’alegria suprema (per la reunió de tots els colors). Per contra, per als japonesos és símbol de mala sort, un presagi, per la similitud de la seva forma amb una serp, animal maleït.

 

Font: Viquipèdia i Revista Sàpiens

Thanks! You've already liked this
No comments