Origen del color de les ampolles de cervesa

Les ampolles de vidre mantenen la cervesa fresca durant més temps. No obstant això si la cervesa es deixa al sol de forma perllongada aquesta comença a fer una olor molt desagradable. Això passa perquè els rajos ultraviolats descomponen els àcids alfa del llúpol que reaccionen amb el sofre present en la cervesa i formen un compost químic que és gairebé idèntic a l’àcid que utilitzen les mofetes com a defensa.

La solució a aquest problema va ser tenyir les ampolles de vidre per protegir la cervesa dels rajos ultraviolats; de manera que l’habitual color marró de les ampolles de cervesa ajuda a conservar la cervesa durant més temps, de forma semblant a com les ulleres de sol protegeixen la vista.

L’escassetat de vidre marró cap a la Segona Guerra Mundial va fer que alguns fabricants europeus canviessin el vidre marró pel vidre verd per tal d’evitar el vidre transparent — no obstant això el vidre verd no és tan efectiu com l’és el marró bloquejant el pas dels rajos ultraviolats.

Actualment no és tan important el color de l’ampolla perquè existeixen recobriments que bloquegen els rajos ultraviolats independentment del color del vidre — sigui l’utilitzat en ampolles de cervesa o en finestres de cotxe o en ulleres de sol, per exemple.

De manera que alguns fabricants han pogut mantenir el color verd que van haver d’adoptar fa anys per a les seves ampolles com a senyal d’identitat — sense que suposi una menor protecció per a la cervesa. En qualsevol cas la millor forma de guardar la cervesa és en un lloc fresc i fosc, com la nevera.

 

Foto: Last Hero / Foter.com / CC BY-SA

Thanks! You've already liked this
No comments