Origen de l’expressió ‘blanqueig de diners’
El blanqueig de diners (també conegut en alguns països com a rentat de capital, rentat d’actius, rentat de diners o blanqueig de capital) és l’acció de dissimular l’origen de diners adquirits de forma il·legal amb la finalitat de reinvertir-los en activitats legals. Però, d’on prové aquesta expressió actualment força popular?
El blanqueig de diner és un element de les tècniques de la criminalitat financera que permet als delinqüents disposar, utilitzar i gaudir del producte de les seves activitats delictives. El diner negre o B, per contra, és el benefici o capital no declarat a hisenda, però que no necessàriament té un origen delictiu.
Origen de l’expressió ‘blanqueig de diners’
Actualment l’expressió blanqueig de diners és força popular, encara que per entendre a què es refereix cal anar a l’origen de l’expressió, que té dues teories:
– El diner adquirit il·legalment s’anomena popularment diner negre o diner brut, sobretot quan és el producte dels delictes més execrables com el tràfic d’armes, el tràfic de drogues, el segrest, el tràfic d’éssers humans o altres activitats mafioses. Transformar aquest diner negre o brut a diner net per tal de donar-li una aparença honesta pren el nom de blanqueig.
– Un altre possible origen de l’expressió és el fet que l’any 1928 Al Capone, un dels principals caps mafiosos de Chicago, va comprar una cadena de bugaderies anomenades Sanitary Cleaning Shops. Aquesta façana legal li permetia reciclar els diners obtinguts amb les seves activitats delictives, ingressant-los a les entitats financeres com si es tractés del producte de la seva activitat legal. Al Capone mai va ser detingut i condemnat pels nombrosos crims de tot tipus que va realitzar. Per contra va anar a la presó condemnat per frau fiscal. Aquest fet demostra la gran importància i al mateix temps la gran dificultat que té el blanqueig dins de les organitzacions criminals.
Font: Viquipèdia
Photo credit: Images_of_Money / Foter.com / CC BY