Un mussol pot girar el seu cap 360 graus?

La veritat és que el mussol real pot girar el cap fins a 270 graus i , gràcies a això, abasta un camp de visió de 360 graus sense necessitat de moure’s de lloc.

Els mussols són famosos per poder donar volta el seu cap, i mirar directe al que tenen a la seva esquena. La majoria de les espècies de mussols poden girar el seu coll de 135 a 180 graus cap a la dreta i a l’esquerra (270 graus en total), abastant així un camp de visió de 360 graus. Però, com ho fan? Com fa el mussol per girar el cap d’aquesta manera?

A diferència de la resta de les aus, que manquen de pavelló auditiu extern, els mussols i altres rapinyaires nocturns posseeixen una espècie d’orelles que els ajuden a detectar una presa en la foscor de la nit. A fi de localitzar-la amb precisió, l’animal mou el cap d’un costat a l’altre amb extraordinària facilitat.
És un mite que el seu cap pugui donar voltes sense cap topall, o que pugui tenir el seu rostre completament cap a enrere, només tenen una amplitud de gir major que qualsevol altre animal.
Malgrat ser curt, el coll del mussol té 14 vèrtebres, set mes que la majoria de les aus i que nosaltres. Aquestes vèrtebres extra li permeten girar el cap com una antena de radar: cap a dreta o esquerra fins a uns 180 graus, i també mirar cap avall totalment, i cap amunt.
Tant moviment lliure no només es deu a la major quantitat de vèrtebres, sinó també a la forma d’aquestes. Els costats de les vèrtebres en els quals s’articulen són còncaus en un sentit i convexs en l’altre, això també permet que la mobilitat entre una vèrtebra i la següent sigui major.

Però això no és tot, per aconseguir semblant proesa, el mussol, com totes les aus i rèptils, té només un còndil occipital, el punt d’articulació entre el crani i la primera vèrtebra. Al contrari dels éssers humans, que en tenim dos, amb un de sol els rapinyaires tenen un major moviment de cap.

Thanks! You've already liked this
No comments