La sípia és un mol·lusc?
Doncs sembla que sí. És un mol·lusc amb una longitud que va dels 20 als 40 centímetres, la seva forma és ovalada, de color entre marronós i grisenc, per tal de mimetitzar-se amb l’entorn.
A la zona del cap trobem cinc parells de tentacles, dos dels quals són més llargs, la qual cosa els serveis per capturar les preses i per a la reproducció.
Nutritivament, la sípia aporta proteïnes, minerals i vitamines. Pel que fa a les proteïnes, aquestes són d’alt valor biològic, gràcies al contingut en aminoàcids essencials.
De minerals, destaca l’aportació de iode, seleni, fòsfor, potassi, magnesi i sodi. Cal fer especialment menció a l’aportació de iodes, ja que es tracta d’un minera beneficiós per al nostre metabolisme, a la vegada que regula el nivell d’energia. Ajuda al processament dels hidrats de carboni i enforteix el cabell, la pell i les ungles.
I, pel que fa a vitamines, són especialment presents les del grup B i E i, en menor mesura, del grup A. La vitamina E és interessant per les seves propietats antioxidants i per la protecció del nostre sistema immunitari. En relació a la vitamina B6, afavoreix la creació de glòbuls vermells i en el manteniment del sistema nerviós. La vitamina B3 ajuda a mantenir sanes la pell i les mucoses; mentre que la B12 col·labora en el bon estat del sistema immunitari.
El contingut en aigua de la sípia és també remarcable, ja que és superior al 80%. Tot i amb això, cal saber que amb la cocció aquesta aigua desapareix per la qual cosa, si volem aprofitar al màxim les seves qualitats nutritives, la millor manera de fer-les serà a la planxa, a foc força alt i durant poc espai de temps.
La quantitat de greix inclòs en la sípia no arriba a l’1% i, per tant, es tracta d’aliment poc caloric, amb 80 calories per cada 100 grams.
En resum, un aliment amb qualitats nutritives destacables i poc calòric.