Els ordinadors perjudiquen la vista?

Les connotacions negatives de la informàtica, en general i en relació amb la vista, ‘són un mite’. Així ho assegura el director mèdic de la corporació oftalmològica Vissum i catedràtic d’Oftalmologia, Jorge Alió. De fet, ‘si alguna cosa ajuden els ordinadors, és a estimular més la visió’, ha afegit.


Alió ha indicat que les noves tecnologies i les seves ‘pantalles de visualització’ s’utilitzen en el tractament i la rehabilitació de l’ull vague en els nens perquè ‘permeten tant la percepció de colors i de formes, com el seguiment de tasques d’una manera molt més controlable’, per la qual cosa ‘certament han suposat un avanç important’. ‘L’important és cuidar d’una bona salut visual per poder gaudir de la tecnologia sense que es ressentin els ulls i sotmetre a revisions als nens a partir dels quatre anys per diagnosticar a temps alteracions com l’ull vague o efectes en la graduació’.

‘No cal tenir por a l’ús d’ordinadors, fins i tot en nens, al contrari, al més aviat possible es vegi exposat a un i als jocs que pot desenvolupar amb ell, millor, si bé cal fer-ho de manera ponderada i equilibrat respecte al conjunt de la seva vida’ conclou Alió.

Pel que fa al temps, moltes persones es queixen que els períodes perllongats davant d’una pantalla els ocasionen mal de cap i dolor d’ulls. Això és perquè quan mirem objectes de molt a prop, els nostres ulls s’acomoden per enfocar-los i això requereix la contracció dels músculs oculars, els quals amb el temps es fatiguen i donen lloc als símptomes que coneixem com la fatiga visual.

Això no vol dir que les pantalles causin un dany permanent, els símptomes es resolen espontàniament quan prenem un descans.

En conclusió, les pantalles de qualsevol dispositiu no fan malbé la nostra visió, però poden ocasionar fatiga visual. S’ha d’ajustar la il·luminació de la pantalla i descansar els ulls breument cada hora, a més de parpellejar contínuament per evitar que els ulls s’assequin. Finalment es recomana anar a l’oftalmòleg almenys una vegada a l’any.

Photo credit: the UMF / Foter / CC BY

 

 

Thanks! You've already liked this
No comments