El símbol de la pau
El cercle amb quatre línies, que és internacionalment reconegut com a símbol de la pau, fou dissenyat inicialment el 21 de febrer de 1958 per Gerald Holtom per a un esdeveniment de protesta de la britànica CND (Campaign for Nuclear Disarmament, que en anglès vol dir Campanya per al Desarmament Nuclear). Després fou adoptat a la dècada dels 60 pel moviment anti-guerra, la contracultura i la cultura popular del moment.
Aquest símbol fou importat als EUA per l’activista pacifista Albert Bigelow el 1958, i popularitzat el 1960 per l’estudiant de primer any Philip Altbach quan va convèncer a la Únió d’Estudiants per la Pau de distribuir xapes amb aquest símbol als seus campus.
Després de la dècada dels 60 el símbol ja era internacionalment conegut i el feren servir els que protestaven contra la guerra nascuts del Baby Boom.
Es creu que l’origen d’aquest símbol es deu a les lletres N i D de “Nuclear Disarmament” en alfabet semafòric superposades. En la primera versió oficial de la CND (que fou precedida per una versió de pins de ceràmica amb línies rectes, però que va ser de curta durada), els radis eren més amples a la vora del cercle.
Però el 1967 Gerard Holtom escrigué una carta a la revista pacifista Peace News explicant el veritable origen del símbol:“Vaig dibuixar-me a mi mateix: la representació d’un individu desesperat amb les mans obertes cap a fora i cap a baix a la manera dels pagesos del quadre de l’Afusellament del 3 de maig de Goya. Vaig enllestir el dibuix amb una línia i ficant-ho dis d’un cercle”, després Holtom va penedir-se el significat de desesperació, ja que creia que la pau era quelcom a celebrar i va voler que s’invertís el símbol.
Aquesta aclariment, però, es creu que podria ser un fals intent de l’autor per donar més profunditat al símbol.
Altres sostenen que és la Creu torçada o trencada que al·ludeix al culte satànic i que significa quelcom com “arribar a una utopia (societat pacífica) per qualsevol mitjà”, un bombarder viatjant sobre el món (el símbol de les bases de bombarders en els cartells de rutes és molt semblant) o la petjada d’un ocell al·ludint el simbolisme del colom de la pau.