La reproducció del Drac de Komodo

Els dracs de Komodo són una espècie de llangardaixos en els quals es va descobrir que les femelles són capaces de reproduir-se sense la fecundació dels mascles davant l’absència d’aquests.

Aquest procés es diu partenogènesi i es va observar, per sorpresa dels cuidadors d’aquests simpàtics animals, al Zoo de Londres a finals del 2006. Pel que sembla, tenen un sistema de cromosomes anomenat ZW diferent del XY dels mamífers que fa que això sigui possible. Les cries que produeixen després del procés són mascles.

El drac de Komodo, originari d’Indonèsia, està en perill d’extinció. Aquesta espècie pot mesurar en l’edat adulta entre 2 i 3 metres de llarg i pesar entre els 80 i els 140 quilograms de pes. L’exemplar més gran que s’ha conegut mesurava 4,5 metres i pesava 232 quilograms.

Durant molt temps aquest drac va ser considerat tan sols una llegenda de mariners, fins que l’any 1912, el director del Museu Zoològic de Bogor (Java, Indonèsia) va fer per primera vegada la descripció i la classificació de l’espècie de manera científica.

Es mou amb molta agilitat pel terra malgrat el considerable pes que arriba a aconseguir, i és capaç de córrer fins a 20 quilòmetres per hora i de desplaçar-se entre illes properes quan els corrents marins són favorables.

El drac de Komodo caça mossegant a les preses amb les seves poderoses mandíbules, i si la víctima escapa després de l’atac, mor a les poques hores per la infecció que li produeixen els més de 50 bacteris que conté la seva saliva.

La població actual del drac de Komodo s’estima entre cinc mil i sis mil exemplars, i malgrat que més de la meitat d’ells viuen dins dels límits del Parc Nacional de Komodo, tots els estudis realitzats en les últimes dècades assenyalen una progressiva disminució de la seva població.

Thanks! You've already liked this
2 comments